Puhutaan päihteistä - Miltä näyttää Ylöjärvellä?

Marraskuussa 2024 toteutettiin koko Pirkanmaan laajuinen päihdetilannekysely. Ylöjärveläiset vastasivat kyselyyn aktiivisesti, sillä aikuisten kyselyyn vastasi 279 ja nuorten kyselyyn 227 asukasta.

Sekä aikuisten että nuorten kyselyssä oli havaittu alaikäisten käyttävän sähkösavukkeita, nikotiinipusseja sekä alkoholia viimeisen 12 kuukauden aikana. Erityisesti sähkösavukkeet eli vapet nousivat esille, kun kysyttiin mitä Ylöjärvellä käytetään liikaa ja mitä on huomattu, että välitetään alaikäisille. Tulos on samansuuntainen kuin 2023 vuoden kouluterveyskyselyssä, jossa sähkötupakan käyttö 4.–5.- luokkalaisten sekä 8.–9.- luokkalaisten keskuudessa oli valtakunnallisestikin tarkasteltuna Ylöjärvellä noussut selkeämmin.

Päihdetilannekyselyssä suurin osa vastaajista koki, että, että päihtyneitä henkilöitä ei ole tarvinnut pelätä eikä esimerkiksi ahdistelua tai häirintää ole ilmennyt julkisilla paikoilla.

Ylöjärveläiset olivat sitä mieltä, että alaikäisten päihteiden käyttöön tulisi puuttua tehokkaammin ja päihteistä tulisi puhua aktiivisemmin. Nuoret toivat esille, että aikuiset voisivat rajata tiukemmin päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttöä niin kotona kuin koulussa.

Aikuisten kyselyssä kysyttiin myös, miten kuntalainen voisi itse osallistua päihdehaittojen ehkäisemiseen. Ylöjärvellä nousi esille kolme teemaa:

Puuttuminen ja keskustelu: Puutu rohkeasti tilanteisiin, joissa näet nuoren päihtyneenä. Keskustele nuoren kanssa päihteistä avoimesti ja kuuntele hänen ajatuksiaan ja kokemuksiaan.

Oma esimerkki ja valistus: Näytä hyvää esimerkkiä omalla toiminnallasi ja keskustele lasten sekä nuorten kanssa päihteiden haitoista. Huolehdi, että et itse osta tai anna alaikäiselle päihteitä. Ole tietoinen missä ja kenen kanssa nuoresi liikkuu.

Yhteisöllinen toiminta: Ilmoita koululle tai viranomaisille, jos huomaat päihteiden käyttöä koulun alueella tai oppilaiden keskuudessa. Osallistu itse ja kannusta nuoriakin osallistumaan mielekkääseen toimintaan vapaa-ajalla, mikä osaltaan auttaa päihteettömän arjen ylläpitämisessä.  




Outi Ilosalo, hyvinvointisuunnittelija, Ylöjärven kaupunki

Kommentit