Kaikki pois piilosta! Pienten lasten liikkumisen nykytila


 

Myös meillä Ylöjärvellä oltiin hyvin kiinnostuneita, kun 29.2. julkaistiin Piilo-tutkimuksen tuloksia vuodelta 2023. Piilo eli Pienten lasten liikunnan ilo, fyysinen aktiivisuus ja motoriset taidot Suomessa -tutkimus selvittää, 4-6-vuotiaiden lasten liikunnan määrää ja laatua. Tutkimukseen osallistui varhaiskasvatuksen kautta lapsia perheineen eri puolilta Suomea. Lasten fyysistä aktiivisuutta tutkimuksessa selvitettiin liikemittarien ja huoltajille sekä varhaiskasvatusyksiköille teetettyjen kyselyjen avulla. Yhteensä tutkimukseen osallistui 1836 lasta perheineen. 


Tutkimustulokset ovat mieluisaa luettavaa, sillä tutkimuksen mukaan lapset liikkuvat keskimäärin 4,2 tuntia vuorokaudessa. Tuloksia verrattiin pienten lasten liikkumisen suositukseen, jonka mukaan hyvä määrä liikuntaa alle kouluikäisille lapsille on kolme tuntia päivässä. Liikuntasuositus jakautuu niin, että kaksi tuntia olisi kevyttä tai reipasta liikuntaa ja vähintään tunti olisi vauhdikasta liikuntaa. Pienten lasten maailmassa liikunta tarkoittaa hiukan eri asiaa kuin vaikka aikuisilla. Lasten liikunta koostuu erilaisista leikeistä ja touhuamisesta. Pieni lapsi ei välttämättä tarvitse niinkään ohjattua liikuntaa, vaan tärkeää olisi, että lapsi pääsisi itse mielikuvituksensa rajoissa toteuttamaan itselleen mieluisaa leikkiä ja puuhaa. 



Jos lapset saisivat päättää, niin aikuiset leikkisivät heidän kanssaan

Meillä aikuisilla on tärkeä tehtävä olla läsnä lapsen elämässä eri vaiheissa. Jotta voimme ymmärtää lapsen ajatusmaailmaa, niin meidän pitää mennä aidosti mukaan heidän juttuihin esimerkiksi leikkien kautta. Tämä koskee niin huoltajia kuin muitakin aikuisia lapsen elämässä. Piilo-tutkimuksessa nousi esille, että lapset liikkuvat enemmän varhaiskasvatuspäivinä kuin vapaa-päivinä. Liikunnalliset piikit osuivat ajankohtiin, jolloin päiväkodissa ulkoillaan. Tutkimusten mukaan lapset liikkuvat enemmän ja monipuolisemmin ulkona, koska siellä ei ole niin paljon heidän toimintaansa rajoittavia tekijöitä. Kaikista paras vaihtoehto olisi, jos lapset pääsisivät mahdollisimman usein toteuttamaan leikkiä ja liikuntaa metsässä, koska siellä leikit eivät yleensä niin paljon määräydy sukupuolen tai opittujen taitojen mukaan. Metsässä kulkeminen kehittää myös eritavalla lasten motorisia taitoja kuin tasaisella alustalla liikkuminen. 


Kuten edellisessä luvussa todettiin, niin varhaiskasvatuksella on iso rooli lasten liikunnan edistäjänä ja mahdollistajana. Meillä Ylöjärvellä kaikki varhaiskasvatusyksiköt kuuluvat Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jokaisessa yksikössä on nimetty liikuntavastaava, jonka tehtävä on tuoda liikunnan näkökulmaa esille säännöllisesti. Edellisen Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeen aikana osa liikuntavastaavista sai erillisen koulutuksen pienten lasten liikunnan edistämistehtävään. Toimintaa koordinoi kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattori, joka kutsuu varhaiskasvatuksen henkilöstöä sekä liikuntavastaavia yhteen kehittämään pienten lasten liikkumista. Työtä lasten liikunnan eteen tehdään ennen kaikkea yhteistyössä eri tahojen kanssa ja jokainen voi olla mukana edistämässä tätä tärkeää asiaa! 


Tarkemmin Piilo-tutkimuksen tuloksiin voi perehtyä: Pienten lasten liikunnan ilo, fyysinen aktiivisuus ja motoriset taidot Suomessa : Piilo-tutkimuksen tuloksia 2023 (valtioneuvosto.fi)


Liikkumisen iloa kaikille!

Kaisa Hakala

Kommentit