Hyvät ystävät edistävät hyvinvointia monin tavoin

 Tiedätkö sen tunteen, kun elämässäsi on ihminen, jonka kanssa voit aina jatkaa siihen mihin viimeksi jäätiin, vaikka viime näkemisestä on kulunutkin jo tovi. Tai onko sinulla mielessäsi ystävä, joka on kuin oikea kätesi, kenelle voit soittaa tilanteessa kuin tilanteessa. 

Ystävillä ja ystävyyssuhteilla on iso vaikutus hyvinvointiin. Nauraminen ystävien kanssa saa hyvänmielen hormonit hyrräämään ja on siten oivallinen tapa esimerkiksi stressin lievittämiseen. Kävelylenkki, jossa saa jakaa viimeisimmät kuulumisensa ystävän kanssa, hellii mieltä ja kehoa.  

Ystävyyssuhteissa laatu korvaa määrän. Määrää tärkeämpää on se, että on edes yksi ihminen, kenen kanssa on yhteys ja keneen voi luottaa kaikissa tilanteissa. Ystävyyssuhteet eivät kuitenkaan pysy pystyssä itsestään, vaan vaativat yhteisesti vietettyä aikaa, vastavuoroista vuorovaikutusta, kokemusten jakamista sekä kuuntelemista.

Uusien ystävyyssuhteiden luominen lapsena on usein helpompaa kuin aikuisena. Mutta aikuisenakin ystävyyssuhteiden luominen on mahdollista esimerkiksi työn, harrastusten tai vaikkapa yhdistystoiminnan avulla. Nuori voi löytää uusia ystäviä esimerkiksi nuorisotiloilla järjestettävästä toiminnasta. Toiset ystävyyssuhteet syntyvät kuin itsestään ja toisinaan menee pidempi aika, että ystävyys syntyy. Usein ystävyyssuhde syntyy jonkin yhteisen kiinnostuksen kohteen ympärille. Uudelle ystävyyssuhteelle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka se hieman rohkeutta vaatiikin.

Ystävänpäivää vietetään vuosittain 14.2. Ystävänpäivä nostaa esille ystävien ja ystävyyden merkityksen elämässä. Jos tänään kuitenkin koet, että elämässäsi on ystävän kokoinen aukko ja kaipaisit siihen palasta, voi esimerkiksi SPR:n ystävätoiminta auttaa tilanteessasi. SPR:n ystävätoiminnan kautta voit hakea ystävää tai lähteä mukaan toimintaan vapaaehtoisena ystävänä. Lue lisää Punaisen Ristin verkkosivuilta.


Hyvää Ystävänpäivää!



Outi Ilosalo, hyvinvointisuunnittelija, Ylöjärven kaupunki

Outi Ilosalo on Ylöjärven kaupungin hyvinvointisuunnittelija. Hyvinvointisuunnittelijan tehtäviin kuuluu erityisesti aikuisten ja ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistäminen. Outi on aloittanut tehtävässään keväällä 2023.

Kommentit