Sähkösavukeilmiö näkyy myös Ylöjärvellä


Marraskuun alussa vietettiin valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Ylöjärven nuorisopalvelut tarjosi tänäkin vuonna teemaviikon kunniaksi ehkäisevän päihdetyön oppitunnit kaupungin 7. luokkalaisille. Tuntien aiheena oli viime vuoden tapaan nikotiinituotteet, erityisesti sähkösavukkeet ja nikotiinipussit. Koska aihe on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen, vien omalla koulullani tunnit myös 8. luokkalaisille ja myöhemmin luultavasti myös 6. luokkalaisille.

Viime lukuvuoden aikana meillä nuorisopalveluissa ja koulumaailmassa havahduttiin sähkötupakoinnin eli vapettamisen räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Lisääntyminen ei ole vain Ylöjärven tai Suomen ilmiö, vaan maailmanlaajuinen trendi. Esimerkiksi muutama viikko sitten Ylöjärvellä käyneet vieraat ystävyyskaupungistamme Viron Sakusta, kuvailivat ilmiötä aivan samoilla sanoilla kuin me. Uskallan väittää, että trendin takana on tupakkateollisuus, joka on löytänyt sähkösavukkeista ja muista hyvänmakuisista nikotiinituotteista kätevän tavan saada uusia tuloja perinteisten tupakkatuotteiden käytön vähetessä.

Media on kiitettävällä tavalla välittänyt koko tämän vuoden ajan tietoa sähkösavukeilmiöstä, nikotiinipusseista ja nikotiinin vaikutuksista. Myös nuoret tuntuvat olevan aiheesta ajan tasalla, vaikka somessa leviää myös vapen käytön vaikutuksia vähättelevää tietoa. 

Jos ilmiö ei kuitenkaan vielä ole tuttu, tässä pieni kertaus:

Sähkösavukkeet eli vapet ovat laitteita, joilla höyrystetään nestettä hengitettäväksi perinteisen savukkeen tapaan. Nikotiinipusseja käytetään huulen alla kuten nuuskaa. Nikotiinipussit päätyivät kauppojen hyllyille viime keväänä, kun niiden lääkeluokituksesta luovuttiin. Vapet ja nikotiinipussit eroavat perinteisistä tupakkatuotteista maku- ja värimaailmaltaan. Värikkäät ja hyvänmakuiset tuotteet vetoavat nuoriin, ja ovat samaan aikaan myös vaarallisia, sillä miellyttävältä maistuvaa tuotetta on helppo käyttää huomaamattaankin enemmän ja useammin kuin perinteistä tupakkaa tai nuuskaa.

 Nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta ja monenlaisia fyysisiä oireita. Nuorilla nikotiini vaikuttaa myös aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Sähkösavukkeiden makunesteissä ei aina ole nikotiinia, mutta nikotiinittomatkaan nesteet eivät ole turvallisia. Moni on varmasti kuullut Ylen tuoreesta selvityksestä, jossa nuorten suosimasta, leikkikalun näköisestä sähkösavukkeesta löytyi mm. lyijyä, yli 800-kertaisesti juomaveden sallittuun lyijypitoisuuteen nähden. Lyijyn lisäksi nesteessä oli muita raskasmetalleja, myrkyllistä glyserolia sekä tuntemattomaksi jääneitä aineita.

Mistä nuoret saavat vapea?

Nuoret hankkivat vapeja netin, somen tai kavereiden kautta, mikä on monella tapaa ongelmallista. Tuotteiden ostaminen pimeiltä markkinoilta on aina riski, sillä valvomattomat tuotteet voivat sisältää käytännössä mitä vain. Lisäksi myyntiin voi liittyä uhkailua ja väkivaltaa. Koska nikotiinituotteiden hallussapito ja myyminen alaikäisenä on lainvastaista, uhkatilanteista ei haluta kertoa eteenpäin ja uhkailijat saavat jatkaa toimintaansa. On surullista, että väkivallan pelko on ihan oikeasti osa tämän päivän nuorten arkea. Me aikuiset emme taida ihan vielä ymmärtää, miten jättimäinen ongelma meillä on käsissämme. Yhdenkään nuoren ei kuulu elää pelossa – asialle pitää tehdä jotakin!

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa!

Jos lähipiirissäsi on tai jos itse olet nuori, joka haluaa päästä eroon sähkötupakasta tai muista nikotiinituotteista, muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa! Suosittelen puhumaan asiasta luotettavalle aikuiselle kotona, koulussa tai nuorisotilalla. Aikuisia kannustan kohtaamaan käytöstä kertovan nuoren ymmärtäen. Kertominen ei koskaan ole helppoa, eikä rangaistuksen pelko auta asiaa. Koulun opiskeluhuollossa esimerkiksi koulukuraattori tai terveydenhoitaja auttavat asiassa eteenpäin. Lopettamisen avuksi löytyy materiaalia myös netistä ja somesta, kuten Fressikseltä (fressis.fi/artikkeli/mista-saan-apua-lopettamiseen) ja BuenoTalkilta (buenotalk.fi). Voit myös avautua asiasta nimettömänä chatissa. Esimerkiksi Sekasin-chat palvelee joka päivä klo 24 asti osoitteessa sekasin.fi  sekä mm. IG:ssä ja Tiktokissa (@sekasinchat) sekä Discordissa (@sekasin).

 

Henna Ala-Mikkula

Kouluyhteisöohjaaja Soppeenmäen yhtenäiskoulu, Ylöjärven nuorisopalvelut


Lähteet / luettavaa

Huippuasiantuntija jyrähtää vapetusilmiöstä: ”Meillä voi pian olla poikkeuksellisen paljon parikymppisiä syöpäsairaita”. yle.fi/a/74-20054291

Yle vei nuorilta takavarikoidut vapet laboratorioon – testi paljasti karun totuuden. yle.fi/a/74-20053056

Höyryissä. yle.fi/a/74-20050303

Moni ajattelee lyövänsä rahoiksi sähkötupakkaa diilaamaalla, mutta voikin joutua itse rikoksen uhriksi – nuorimmat myyjät 8-vuotiaita. yle.fi/a/74-20057841

 Elias, 15, kokeili nikotiinipusseja ja jäi välittömästi koukkuun. hs.fi/kotimaa/art-2000009954203.html

Tukes kieltää 20 milligrammaa sisältävien ja sitä vahvempien nikotiinipussien myymisen. hs.fi/kotimaa/art-2000009656196.html

Nikotiinipussit uhkaavat lasten ja nuorten terveyttä – pallo on nyt lainsäätäjillä ja kauppiailla. syopajarjestot.fi/ajankohtaista/blogit/nikotiinipussit-uhkaavat-lasten-ja-nuorten-terveytta/

Nikotiini. thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakkatuotteet-ja-sahkosavuke/nikotiini


Kommentit