Ehkäisevä päihdetyö tapahtuu arjen peruspalveluissa

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään perinteisesti marraskuussa viikolla 45. Tänä vuonna viikon teemana on käsi kädessä: päihde- ja mielenterveystyö. 

Ehkäisevä päihdetyö tarkoittaa erilaisten päihteiden käytön sekö raha- ja digipelaamisesta aiheutuvien haittojen ennalta ehkäisyä. Ehkäisevä päihdetyö on kunnan lakisääteinen tehtävä ja osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Ehkäisevä päihdetyö koskettaa kaiken ikäisiä kuntalaisia. 

Ehkäisevä päihdetyö konkretisoituu arjen peruspalveluissa. Esimerkiksi päihteettömät tapahtumat, mahdollisuus osallistua mielekkääseen tekemiseen vapaa-ajalla ja yhteisöllisyyden vaaliminen luovat kuntalaisten hyvinvointia ja siten ehkäisevät myös päihteiden haitallista käyttöä. Laadukkaan, ehkäisevän päihdetyön toteuttaminen tarvitsee myös suunnitelmalliset ja lakisääteiset rakenteet, jotka ohjaavat työtä myös Ylöjärvellä.

Teemaviikolla olemme esitelleet kaupungin palveluja ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta. Kirjastotoimen johtaja Liisa Nikkilä vastasi muutamaan haastattelukysymykseen aiheen tiimoilta.


Kuka olet ja missä työskentelet? Olen Liisa Nikkilä, työskentelen kirjastotoimenjohtajana.

Miten ehkäisevä päihdetyö näkyy palvelussanne/työssänne?

Kirjasto on sekä tilana että sisällöiltään avoin kaikille – kaikki ovat tervetulleita. Kirjasto järjestää myös monenlaisia tapahtumia, joiden toivotaan kiinnostavan asukkaita. Kirjaston tavoite on myös luoda yhteisöllisyyttä.

Millaisia vinkkejä antaisit ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen?

Ehkäisevä päihdetyö on mielestäni parhaimmillaan mielenkiintoisen elämän ja monenlaisten mahdollisuuksien tarjoamista ihmisten arkeen. Joku tarvitsee hieman apua hyvän elämän luomisessa, toinen löytää mahdollisuuksia helpommin. Tärkeintä on löytää sellainen elämäntapa, johon päihteitä ei tarvita sisällön tuomiseen. Kaikki mikä edistää yhteisöllisyyttä ehkäisee nähdäkseni myös päihteiden käyttöä.

Miksi ehkäisevä päihdetyö on mielestäsi tärkeää?

On aina helpompaa ehkäistä ennalta kuin korjata tapahtuneita vahinkoja. Päihteiden käytössä vahingot ovat usein moninaisia: yksilön omaan terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvia, hänen ympäristöönsä vaikuttavia sekä myös laajemmin yhteiskunnallisesti vaikuttavia.

Minkälaisia onnistumisen kokemuksia olet saanut kokea ehkäisevän päihdetyön parissa?

Aina kun näen kirjastossa paljon asiakkaita, kun saamme heiltä hyvää palautetta tai kun näemme jonkun tapahtumamme keräävän paljon väkeä, ajattelen meidän onnistuneen. En mieti sitä suoranaisesti ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta vaan niin, että kirjasto on voinut tuoda jotain hyvää ihmisen elämään.

Mikä ehkäisevässä päihdetyössä on mielestäsi haastavaa?

Ihmisten ajatteluun ja elämätapoihin vaikuttaminen on aina haastavaa. Suomalaisessa kulttuurissa saattaa edelleen olla haastavaa kohtuukäytön ja ongelmakäytön mieltäminen. Joidenkin osalta nollalinja toimii, useimpien osalta varmaankaan ei. Tällöin voi olla vaikeaa yksilön tai ympäristönkään havaita, mikä on kohtuukäyttöä ja milloin alkaa mennä ongelmakäytön puolelle.

Jos saisit toivoa, mihin panostaisit ehkäisevässä päihdetyössä?

Monipuolisten elämänsisältöjen ja mahdollisuuksien tarjoamiseen ihmisille ja heidän auttamiseensa eri tavoin niiden pariin sekä yhteisöllisyyden lisäämiseen.

Nuorisopalvelut, liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut ja hyvinvointipalvelut tuottivat teemaviikolle myös videoita, joiden tarkoitus on kuvata erityisesti sitä, että mielekäs tekeminen vapaa-ajalla auttaa ehkäisemään päihteiden haitallista käyttöä. Videot jaettiin teemaviikolla Ylöjärven kaupungin facebook-sivulla. 

Hyvää marraskuuta juuri sinulle!

Outi Ilosalo, hyvinvointisuunnittelija, Ylöjärven kaupunki

Outi Ilosalo on Ylöjärven kaupungin hyvinvointisuunnittelija. Hyvinvointisuunnittelijan tehtäviin kuuluu erityisesti aikuisten ja ikääntyneiden kuntalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistäminen. Outi on aloittanut tehtävässään keväällä 2023.



Kommentit