KouluPT lisää liikettä Ylöjärven yläkouluissa

                    Kuvassa koulupt-Ville pelaamassa koripalloa Viljakkalan yläkoulun oppilaiden kanssa.

Ylöjärvellä on käynnissä koulupt-toiminnan pilotointi syyslukukauden -23 aikana. Koulupt-toimintaa järjestetään Viljakkalan, Metsäkylän ja Soppeenmäen yläkouluissa 7-9-luokkien oppilaille. Liikunta-alan ammattilainen (=koulupt) työskentelee jokaisella koululla yhtenä päivänä viikossa kuusi tuntia.

Koulupt-toiminta on maksuton matalan kynnyksen liikuntaneuvontapalvelu yläkouluikäisille nuorille. Toiminnassa nuori voi tutustua pt:n kanssa oman alueensa liikuntamahdollisuuksiin ja käydä mahdollisesti koittamassa mieluista liikuntamuotoa sekä saada kannustusta omaehtoiseen liikkumiseen. Ylöjärvellä on paljon mahdollisuuksia erilaiseen liikuntaan ja koulupt auttaa löytämään jokaiselle oppilaalle mielekkään oman näköisen tavan liikkua. Koulupt-toiminta on osa liikkuva koulu -hanketta sekä Ylöjärven kaupungin hyvinvointityötä, jonka tavoitteena on edistää nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yhtenä toimenpiteenä on nuorten liikkumisen lisääminen sekä kouluarjessa että vapaa-ajalla. Lähtökohtana toiminnalle ovat Move!-mittaustulokset, joiden perusteella nuorten liikkuminen on vähentynyt ja fyysisesti passiivinen aika on kasvanut, mikä näkyy tuloksissa toimintakyvyn heikkenemisenä.
                    Kuvassa koulupt-Waltteri järjesti oppilaiden toiveiden mukaisen limbokisan Soppeenmäen                                            yläkoululaisille. 

Koulupt-toimintaan voi ohjautua nuori itse, vanhempien tukemana ja koulun henkilökunnan tai kouluterveydenhuollon suosituksesta. Kouluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa selvitetään oppilaan fyysinen toimintakyky, johon move-mittaustulokset antavat ajantasaista tietoa yksittäisen oppilaan tilanteesta. Koulupt-toiminta tarjoaa kouluterveydenhuollolle mahdollisuuden ohjata move-mittaustulosten perusteella liikunnallista tukea tarvitsevat nuoret koulupt-toiminnan pariin. Ohjautuminen koulupt:lle tapahtuu ajanvarauslomakkeen kautta, jolla oppilas voi varata itselleen henkilökohtaisen tapaamisen. Ensimmäisen tapaamisen aikana kartoitetaan nuoren tilanne ja toiveet. Kertaluontoisen tapaamisen lisäksi nuorten kanssa voidaan sopia jatkotapaamisia, jotka voivat olla toiminnallisia esimerkiksi ulkona tai kuntosalilla. Kokemus koulupt-toiminnasta tähän mennessä on ollut hyvä. Hyvää palautetta toiminnasta on tullut koulujen henkilökunnalta, terveydenhuollolta sekä oppilailta itseltään.
                    Kuvassa Metsäkylän liikuntavälinevarasto, jossa pidettiin laukaisututkakisa välitunnilla. 

Koulupt on järjestänyt kouluilla erilaisia aktiviteetteja välitunneille sekä kasannut oppilaista välkkäriporukan, jonka kanssa yhdessä he suunnittelevat erilaista mukavaa tekemistä, joka aktivoi ja yhdistää koulun oppilaita. Välituntien lisäksi koulumatkat mahdollistavat säännöllisen liikkumisen. Koulumatkan kulkeminen kävellen tai pyörällä voi muodostaa merkittävän osan koululaisen päivittäisestä aktiivisuudesta. Ylöjärvellä on kouluja, joissa on paljon kuljetusoppilaita ja liikkeen lisääminen koulupäivän aikana on erityisen tärkeää näiden oppilaiden kannalta, koska päivittäistä aktiivisuutta ei koulumatkoista kerry samalla tavalla. Lisäksi koulupäivään kuuluu muutenkin paljon paikallaanoloa, ja sen määrä lisääntyy siirryttäessä alakoulusta yläkouluun. Tämän takia myös oppituntien aikaiseen liikkumiseen on hyvä opettajien panostaa ja ottaa käyttöön esimerkiksi taukojumpat tai toiminnallisen opettamisen menetelmät. Koulussa on hyvä poistaa rajoituksia ja kieltoja, jotka turhaan estävät oppilaita liikkumasta. Näitä edellä mainittuja asioita koulupt koulussa työskennellessään edistää ja pikkuhiljaa hyvien kokemusten kautta saamme varmasti meidän Ylöjärven koulujen toimintakulttuuria muutettua entistä aktiivisempaan suuntaan! 

Lisätietoa ja ajanvaraus koulupt:lle löytyy Ylöjärven kaupungin koulukohtaiselta nettisivulta kohdasta ''oppilaan hyvinvointi'' osoite: Koulut - Ylöjärven kaupunki (ylojarvi.fi)

Raikkain syysterveisin Kaisa Hakala

Kommentit