Avoimet kylät - päivä Itä-Aureessa


Aurinkoisena kesäpäivänä saatiin viettää jo perinteeksi tullutta Avoimet kylät-päivää Taistelijan talo-palveluyhdistyksen toimesta Itä-Aureessa lauantaina 10.6.2023. 

Pohjois-Kurun viisi kylää, Kallionkylä, Riuttanen, Luode sekä Länsi-Aure että Itä-Aure ovat runsaan kymmenen vuoden ajan yrittäneet luoda yhteistä säveltä Pohjois-Kurun elävöittämiseksi kulttuuritapahtumien avulla. 

Pohjois-Kurun kesän avauksessa oli paikallishistoria vahvasti esillä. Sormusen riihimuseon avajaisissa vieraili 52 henkeä tutustumassa entisajan maatalousesineistöön. Marjatta Sormunen-Mettälä kertoi etenkin museossa päivän aikana käyneiden nuorten ihmisten olleen tosi kiinnostuneita Itä-Aureen maataloushistoriasta. Marjatan aviomies Heikki Mettälä on kunnostanut jo romahtaneen riihiladon, jossa vanhat työkoneet ja esineet ovat nyt tallessa kertomassa entisajan maanviljelyelinkeinosta seuraaville sukupolville. 52 hengen kävijämäärä yllätti ja ilahdutti. Riihimuseota voi pitää paikallisena vuoden kulttuuritekona. 

 Sormusen Riihimuseo. Kuva Heikki Mettälä

Aurejärven kirkon ovia auki lauantaina pitänyt suntio Susanna Palmi kertoi vieraita käyneen peräti 70. Tarpeellista ja hyvin arvokasta, että kirkko on avoinna edes yhtenä päivänä kesässä. Jumalanpalveluksia kirkossa kun on vain noin kerran kuussa. Tiekirkoksi kylän kirkkoa ei ole toistaiseksi nimetty. -Tämän vuoden jouluna tulee kirkon valmistumisesta sata vuotta, mitä tullaan juhlimaan 9.6.2024.

Ikaalisten sukututkijatkin tutustuivat Avoimet kylät-päivänä Aureen kirkkoon. Kyrösjärven itäpuolen kylien kautta Seitsemisiin, Aureisiin ja Kihniöön suuntautuneen retken oppaana toimi Itä-Aureen Lassilasta kotoisin oleva Ikaalisten sivistysjohtaja Marjo Heikkilä.

Liikuntakulttuuria juhlapäivänä harjoitettiin Itä-Aureen urheilukentällä tamperelaisten kesäasukkaiden voimin. Kyläyhdistyksen rakentamalla frisbeegolfradalla järjestetyn kesäkisan voitti Tero Sillanpää 24 pisteellä. 

Avoimet kylät-päivän tapahtuma kutsui tälläkin kertaa kaikenikäistä väkeä JussiMattiin. Ensi kertaa kylässä vieraili sirkustaiteilija Kai Kuutamo. Hän on erikoistunut jongleeraukseen ja hauskuutti runsasta yleisöä. Kai Kuutamo otti lapsia ja aikuisia yleisön joukosta avustajiksi mukaansatempaavassa vauhdikkaassa esityksessään ja sai runsaasti aplodeja joka tempun jälkeen. Hän sai yleisön spontaanisti muutoinkin mukaansa ja lapset esittivät hänelle ohjelman aikana rohkeasti toivomuksia. Koomikkona ja puhetyöläisenä esiintyvä Kuutamo on opiskellut sirkusalaa myös ulkomailla ja esiintynyt usean Euroopan maan lisäksi Thaimaassa sekä Kambodzassa. Hän on voittanut katuesiintymisen Suomen mestaruuden ja rikkonut jongleerauksen Suomen ennätyksen. Koko perheen ulkoilmassa esitettyyn sirkukseen tuntui yleisö olevan erityisen tyytyväinen. 


Sirkustaiteilija Kai Kuutamo jongleerasi välillä myös yleisön joukossa. Kuva Kai Kuutamo.

Kirppismyyjiäkin oli tullut mukavasti paikalle. Myytävänä oli mm. uusia käsitöitä, vaatteita, leluja, askartelutarvikkeita, käsityönä tehtyjä puukkoja. Kirppikseltä sai ottaa maksutta mukaan tomaatin taimiakin. 

Kylässä asuva Elina Riitijoki viihdytti yleisöä laulaen ja kitaraa soittaen. Elävä musiikki kohotti tunnelmaa. Monelle oli ilo nähdä Elinan ja Samun 7 kuukauden ikäinen pikkupoika, nuorin kyläläinen juhlapaikalla mukana. 

Elina Riitijoki musisoi useaan otteeseen. Kuvan Elinasta otti 6-vuotias Alissa Järvenmäki.

Arpavoittoja kyläyhdistyksen hyväksi lahjoittivat mm. Paula ja Pena Kovanen, Irma Hakala, Maire Konttinen, Aune Kivioja, Tuula Kuusisto ja Kaija Kivimäki. Paikallislehdistä Kurun Lehden ja Ylä-Satakunnan kesänumerot olivat jaossa pöydillä. Yhdistyksen varapuheenjohtaja ja jäsensihteeri Paula Kovanen oli tehnyt tilaisuuteen jakoon uusia kyläyhdistyksen esitteitä. Aina löytyy uusiakin kanta- ja monipaikka-asujia, jotka eivät ole kuulleet aiemmin yhdistyksen toiminnasta. 

Avoimet kylät-päivän toteuttamiseen tarvitaan joka vuosi vapaaehtoista talkoolaisia. Ilman yleisöä ei tapahtumia tietenkään olisi. 
 
Anne-Maija Kivimäki, Taistelijan talo-yhdistys puh. 0503657230. 

Kirjoittaja on Taistelijan talo-palveluyhdistyksen sihteeri Anne-Maija Kivimäki. Taistelijan talo -palveluyhdistys toimii Pohjois-Kurun kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä. Lisätietoja toiminnasta täältä. sekä Facebook:Taistelijan talo-palveluyhdistys,  Facebook: Pohjois-Kurun kuvia Instagram pohjoiskuru, Youtube:Taistelijan Talo-Palveluyhdistys ry

Kommentit