Sukupolvia yhdistävää kulttuurityöskentelyä ylöjärveläisten vanhusten parissa

Työskentelen yhteisötaiteilijana Ylöjärven kaupungilla. Osa työnkuvaani on luoda uusia toimintamalleja mahdollistamaan ja lisäämään vanhusten osallisuutta taide- ja kulttuuritoimintaan. Taide yhdistää ihmisiä ikään, sosiaaliseen statukseen tai vaikka asuinpaikkaan katsomatta. Pidän tarpeettomana lokeroida liialti ihmisiä esimerkiksi edellä mainittujen seikkojen perusteella. Koen ihmisiä yhdistävän mielenkiinnon kohteen esimerkiksi ikää tärkeämmäksi yhdistäväksi tekijäksi. Sukupolvia yhdistävä yhteinen tekeminen on osoittautunut monien kokeilujen kautta todella toimivaksi tavaksi taiteen kokemiselle. Peilaamme toinen toistemme perspektiiviä oman elämänkokemuksemme kautta. Sukupolvien välinen kanssakäyminen tuo kiinnostavaa dynamiikkaa ryhmässä toimimiselle.

Vauvojen värikylpyjä

Vauvojen värikylpy on aisteja herättelevää taiteellista toimintaa pienten lasten kanssa. Toiminta on kehitetty Porissa Lastenkulttuurikeskuksessa 2000-luvun alkupuolella. Samainen taho järjestää kuvataiteen ammattilaisille koulutuksia värikylpyohjaajiksi ja sellaisen myös minä olen aikanaan käynyt. Aloittaessani työskentelyn yhteisötaiteilijana Ylöjärvellä vuonna 2018 minulle oli heti selvää, että haluan tuoda vauvojen värikylpyhetkiä vanhusten palvelukeskukselle. Ja niin on kymmenittäin vauvoja kylpenyt väreissä tässä vuosien aikana. Toimintaa on toteutettu yksittäisinä ryhminä sekä Kuppi-hankkeen Kulttuurilähetekokeilun kautta tehtynä toimintana. Kuppi-hankkeessa osallistujat ovat ohjattu terveydenhoitajan toimesta lastenneuvolakäynnin yhteydessä osallistumaan värikylpy-ryhmään.

Värikylpyhetken aloitamme usein pienellä tarinalla. Sen jälkeen tutustumme erilaisiin väreihin, muotoihin ja pintastruktuureihin leppoisaa taustamusiikkia samalla kuunnellen. Tämän niin sanotun alkuvirittäytymishetken jälkeen vaihdamme maalaukseen sopivaan vaatetukseen. Toiset meistä viihtyvät ihan vaippasilteen. Ja sitten maalataan! Usein käytössämme on A2 kokoinen paperi per maalari. Joskus käytämme suurta yhteistä rullapaperia. On täysin taiteilijoista kiinni käyvätkö kaveeraamaan naapurin kanssa yhteistä maalausta maalaten vai pitäytyvätkö omalla tontillaan. Maalauksessa käytetyt värit ovat myrkyttömiä ja elintarvikepohjaisia ja niiden valinnassa on otettu tarkoin huomioon taiteilijoiden nuorehko ikä. Maalaushetki päättyy, kun taiteilija niin päättää. Värikylvyn lopetusaikataulu on lapsentahtinen ja joustava. Vauvojen pesu jää vanhemmille, minä siivoan muun sotkun. Lopuksi pesujen jälkeen puhtaat vaatteet päälle. Mahdollisesti mummon sylissä käyminen. Ja sitten onkin taiteilija maitohuikkaa vaille valmis päiväunille. Taideteos pakataan mukaan ja kehystetään kotona olohuoneen seinälle paraatipaikalle! Muutamassa kirjasto Leijassa järjestämässäni yhteisötaiteen näyttelyssä on ollut esillä myös värikylpy-taidetta.

Vauvoissa on uskomaton kyky saada aikaan kanssaolijoille hyvänolontunteita. Eikä tämä hyvänolon tuntemus suinkaan jää yksipuoliseksi kokemukseksi. Löydän vanhusten palvelukeskuksella tapahtuvasta vauvojen värikylpyhetkestä hyvinkin moniulotteisen positiivisten tunteiden rykelmän. Vauvan ja vanhemman välinen vuorovaikutus kehittyy ja vahvistuu yhdessä vietetyn hyvänmielen hetken aikana. Vauva pääsee tapaamaan mahdollisesti ensimmäistä kertaa läheltä lajitovereitaan, toisia vauvoja. Nämä vauvojen väliset tapaamiset ovat toisinaan todella hulvattomia! Vauva pääsee myös tapaamaan sydän rakkautta pullollaan olevia vanhuksia. Kohtaaminen vanhuksen kanssa voi olla vauvalle ensimmäinen kerta. Monelle vanhukselle kohtaaminen vauvan kanssa on tuttu kaukaa historiasta. 

Palvelukeskuksessa pääsee näkemään harvoin väkeä ihmisen elinkaareen alkutaipaleelta. Tämä onkin asia, jota työssäni yhteisötaiteilijana teen, tuon ihmisiä yhteen. Kohtaamiset vauvojen kanssa ovat herättäneet paljon positiivisia tunteita. Harvassa on henkilöt, jotka voivat vastustaa hymyn leviämistä kasvoilleen saadessaan katsekontaktin pienen ihmisen kanssa. Huomion keskipisteenä olo on vauvalle taattu. Vauvat tuovat hyvänolontunteita myös meihin läsnä oleviin työntekijöihin. Minun lisäkseni ihastuttavasta seurasta pääsee nauttimaan myös hoitohenkilökunta. Vauvojen vanhemmat saavat viettää hetken vauvojensa lisäksi myös toisten aikuisten seurassa. Aikuinen seura on ihan tervetullutta vauva-arjessa. Vauvojen vanhemmat kokevat hyvänolontunteita myös nähdessään kuinka paljon hyvää oloa he ovat tuoneet palvelukeskuksen väelle. Hyvänmielen rykelmä. Todentotta.

Toiminta on ollut kaikkien osapuolten reaktioista päätellen pidettyä ja tulee saamaan jatkoa yhä edelleen. Osallistujille on teetetty kyselyitä, joiden tulokset kannustavat toiminnan jatkumiseen. Hetkiin on mahtunut kyyneleitä laidasta laitaan. On itketty pieniä onnen kyyneleitä liikutuksesta. On paruttu suuria nälkä-väsykyyneleitä. Kaikki tunnekirjo on sallittua taiteen äärellä kohdatessamme. Syksyllä 2023 tulemme järjestämään vauvojen värikylpyhetkien lisäksi esimerkiksi sukupolvia yhdistäviä muskareita!


                     


Tuuli Pollari

Yhteisötaiteilija Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluissa

Kommentit