Yksin asuvien muistisairaiden asialla





Kohtaamistaidetyöskentelyä Tuttavapiiri-ryhmän kanssa pääsiäisenä



Oletko Ylöjärvellä yksin asuva muistisairas ja kaipaisit virkistystä arkeesi? Pirkanmaan Muistiyhdistyksessä käynnistyi viime vuonna kolmivuotinen ”Yksinäisyydestä yhteyteen” hanke, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä muistisairaiden yksinäisyyttä sekä vahvistaa heidän sosiaalista verkostoaan. Yksin asuvat ja yksinäisyyttä kokevat muistisairaat pyritään tavoittamaan heti sairauden alkuvaiheessa. Hankkeessa toimii yhteistyökumppaneina Ylöjärven lisäksi Tampere, Lempäälä, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen seudun ammattioppilaitos ja Itä-Suomen yliopisto.

Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Joskus se voi olla pysyvää tai liittyä johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen. Ikääntyneistä jopa joka kolmas kokee olevansa yksinäinen. Yksin asuvien sekä muistisairaiden osuus kasvaa iän myötä. Valtioneuvoston raportista (2018) käy ilmi, että esimerkiksi 80 vuotta täyttäneistä lähes 70 % asuu yksin. Vakava sairastuminen ja yksin asuminen voivat lisätä turvattomuuden tunnetta ja yksinäisyyttä. Yhdistyksen toteuttaman kyselyn (5/2020) mukaan 78 % yksin asuvista muistisairaista koki itsensä yksinäiseksi. Vastausten mukaan yksin olo pelotti, samoin tulevaisuus.  Yksin asuvat muistisairaat ovat erityisen haavoittuva ryhmä, koska muistisairauden myötä sairastuneen sosiaalinen verkosto saattaa ohentua ja ystävät kaikota. Yksinäisyys lisää muistin heikkenemistä ja yksin asuminen korostaa muistisairauksiin liittyviä haasteita.

Hankkeessa tarjoamme yksilöohjausta hanketyöntekijöiden kanssa helpottamaan sairauteen liittyviä huolia. Tuttavapiiri -ryhmätoiminnan kautta sinulla on mahdollisuus löytää uusia samassa tilanteessa olevia tuttavia ja saada vertaistukea. Muistisairaiden läheisille tarjoamme tietoa muistisairauksista ja muistisairaan arvostavasta kohtaamisesta, jotta suhde jatkuisi sairaudesta huolimatta. Seuraava ryhmä Ylöjärven Emminkammarilla käynnistyy syyskuussa 2023. Ota rohkeasti yhteyttä ja ilmoittaudu mukaan toimintaan:

Oheisen linkin kautta Ilmoittautuminen yksinäisille suunnattuun toimintaan | Pirkanmaan Muistiyhdistys ry  tai soittamalla 044 491 438.

Ystävällisin terveisin,

Mirjami Ponsimaa, projektivastaava, terveystieteiden maisteri

Ruth Keyriläinen, projektityöntekijä, geronomi

Yksinäisyydestä yhteyteen -hanke

Pirkanmaan Muistiyhdistys Ry 

 

                                                               



Kommentit