Lasten ja nuorten toimintakyvyn heikkeneminen huolestuttaa



Move! toimintakyvyn mittaukset järjestetään vuosittain syksyllä kaikille perusopetuksen 5. ja 8. vuosiluokkien oppilaille. Move! mittauksen keskeinen tarkoitus on kannustaa omatoimiseen fyysisestä toimintakyvystä huolehtimiseen. Mittaukset koostuvat kuudesta osiosta, jotka mittaavat kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja. 

Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt ja fyysisesti passiivinen aika on kasvanut, joka näkyy tuloksissa toimintakyvyn heikkenemisenä. Elintapojen sekä yhteiskunnan muutos viime vuosikymmeninä voidaan lukea myös Move! tulosten kautta.  Lasten ja nuorten fyysisellä toimintakyvyllä on vaikutuksia jo nyt ja tulevaisuudessa niin yksilön hyvinvointiin kuin laaja-alaisesti kaikkialle yhteiskuntaan. Valtakunnallisesti noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Tulevaisuudessa: varusmiespalveluksen suorittamiseen, monille aloille hakemiseen, opiskelu- ja työkykyyn, sairastavuuteen ja sairauspoissaoloihin, eläköitymiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin


Muutamia nostoja Ylöjärven Move!-tuloksista


Ylöjärven mittaustulokset ovat kokonaisuudessaan hieman yli valtakunnallisen mitatun tason, mutta siihen ei voi tuudittautua. Tuloksista käy ilmi, että Ylöjärven 8lk. pojista vain 68% onnistui suorittamaan täysistunnan ja tulos on alle valtakunnallisen tason. Kestävyyttä ja liikkumistaitoja mittaavassa testissä havaittiin polarisaatiota 5lk. tyttöjen kohdalla, sillä tulokset jakautuivat selkeästi heikkoihin ja hyviin suorituksiin.

Keskivartalon voimaa ja lihaskestävyyttä mitattiin ylävartalon kohotuksella. 5-luokkalaisten osalta huolestuttavaa on, että tyttöjen ja poikien tuloksissa terveyttä haittaavalle ja kuluttavalle tasolle asettuu prosentuaalisesti enemmän oppilaita kuin terveyttä edistävälle tasolle. Positiivista on, että 8-luokkalaisten tulokset ovat molemmat yli valtakunnallisen mediaanin ja heistä selkeästi isompi osa asettuu terveyttä edistävälle tasolle.


Mitä toimia Ylöjärvellä tehdään?


Ylöjärven perusopetus ja varhaiskasvatus ovat mukana Liikkuvat -ohjelmissa. Tällä hetkellä on käynnissä myös Liikettä ja yhteisöllisyyttä yläkouluihin -hanke, jonka tarkoituksena on nimensä mukaisesti lisätä liikkeen avulla yhteisöllistä ja aktiivista kulttuuria kouluarkeen. Lisäksi Ylöjärvi on mukana Harrastamisen Suomen mallin -hankkeessa, jonka kautta koululaisille järjestetään erilaisia harrastuksia koulupäivän yhteydessä, joita oppilaat ovat saaneet toivoa. Edellä mainitut hankkeet mahdollistavat liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämisen koulupäivän yhteydessä eli siellä missä lapset ja nuoret ison osan arjestaan viettävät.

Ylöjärven kaupungilla on tarjolla maksutonta liikuntaneuvontaa ihan kaiken ikäisille. Liikuntaneuvontaa on kehitetty lähiaikoina Ylöjärvellä ja nuoria ohjautuu vastaanotolle tasaisesti myös kouluterveydenhoitajan kautta. Terveydenhoitajat tarkastelevat oppilaiden Move!-tuloksia, joista näkee helposti millainen on oppilaan fyysisen toimintakyvyn ja yleisen arjessa jaksamisen tilanne.

Ylöjärven kaupunki tukee seurojen ja yhdistysten toimintaa avustuksilla. Liikuntaseuroille kohdennettua avustusta hakeneissa seuroissa harrastaa tällä hetkellä 2456 alle 18-vuotiasta.  Kaupunki kokoontui helmikuussa 2023 järjestöjen kanssa luomaan yhteistyörakenteita seura- ja yhdistystoiminnan tueksi. Järjestöillä on tärkeä rooli kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä.

Lasten ja nuorten toimintakykyä ja liikkumista on tärkeä edistää jatkossa laaja-alaisessa yhteistyössä huoltajien, koulun, päiväkodin, kunnan eri palvelujen ja hyvinvointialueen kanssa. On tärkeää, että yhteistyötahoilla on yhteinen tavoite eli tukea lapsen ja nuoren hyvinvointia. Tilannetta ei korjata yksin, vaan mukaan tarvitaan kaikkia. Jokainen on vastuussa meidän lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja sen pitäisi olla yhteinen asia, koska yhdessä voimme saada isojakin muutoksia aikaan.

 

Yhteistyöterveisin Kaisa Hakala ja Heikki Puttonen Ylöjärven kaupungin lasten ja nuorten liikuntakoordinaattorit

Kommentit