Sisältöä arkeen etäryhmätoiminnasta


Kurussa toteutettiin keväällä 2022 "Sisältöä arkeen etäryhmätoiminnasta"- kokeilu. Kokeilussa tuotettiin kotiin vietäviä hyvinvointia tukevia ryhmätoimintoja Kurun alueen ikääntyneille etätoteutuksena. Kokeiluun pääsi osallistumaan kuusi ikääntynyttä kurulaista, jotka saivat tiedon kokeilusta kotihoidon, asiakasohjauksen tai lähitorin kautta.

Etäryhmätoimintaa toteutettiin asiakkaille vietyjen laitteiden avulla ja kokeiluun kuului myös opastus laitteiden käyttöön. Ryhmäsisällöiksi muodostettiin monipuolinen kattaus erilaisia ohjelmasisältöjä. Mukana oli monia sisällöntuottajia kuten Ylöjärven liikuntapalvelut, kirjastopalvelut, Kurun muisti -hanke sekä yhteisötaitelija Tuuli Pollarin ohjaama taide- ja kulttuurihetki. Ryhmäläiset pääsivät esimerkiksi maalaamaan ja lausumaan runoja yhteisötaiteilijan johdolla, kuuntelemaan mielenkiintoisia kirjaesittelyjä sekä muistelemaan vanhoja esineitä, jotka herättivätkin paljon ajatuksia. Kurun vanhojen valokuvien katselu oli mieluisaa ryhmäläisille sekä toivottu ohjelmasisältö. Vanhat valokuvat herättivät runsasta keskustelua ja paljon muistoja osassa ryhmäläisiä.

Ohjelmasisältöjen toteuttaminen onnistuneesti edellytti huolellista valmistelua. Esimerkiksi kulttuurihetkeä varten asiakkaille koottiin ja toimitettiin etukäteen materiaalipaketit, jotka pitivät sisällään kopioita kansakoulun runokirjan sivuista, puutarha-aiheisia postikortteja tervehdyksen kera sekä vesivärinapit, siveltimet ja muutaman maalauspaperin. Kulttuurihetkessä kaikki pääsivätkin itse osallistumaan ja tekemään; hetkessä kuultiin osallistujien lausuvan runoja ja kertovan niihin liittyviä muistoja ja tarinoita omasta elämästään. Myös maalaaminen yhdessä onnistui ja osallistujat pääsivät halutessaan myös esittelemään maalauksiaan ruudun välityksellä.

Palaute kokeilusta on ollut positiivista ja asiakkaat ovat tykänneet sisällöistä ja kehuneet niitä viihdyttäviksi ja mielenkiintoisiksi. Ensimmäisen ohjelmakerran jälkeen yksi asiakkaista totesi ryhmässä oleville, että "tuntui ihan siltä, kun olisitte olleet täällä luonani". Ohjelmasisältöjä on myös odotettu kovasti ruutujen ääressä. Uudet laitteet ovat jännittäneet ryhmäläisiä, mutta kokeilun edetessä  laitteisiin ja niiden käyttämiseen on jo selkeästi totuttu. Laitteita on kehuttu helppokäyttöisiksi ja tv:tä paremmiksi, koska ruudun toisella puolella olevien kanssa voi keskustella.

Kokeilussa panostettiin yhdessä tekemiseen ja vuorovaikutukseen: mukavaa keskustelua ja ajatusten vaihtoa syntyikin paljon. Merkittävää oli se, että osallistujat olivat innokkaita kokeilemaan uutta ja suhtautuivat etäkokeiluun positiivisin mielin. Kokeilu osoitti, että myös etänä toteutettu toiminta voi tarjota hyvinvointia ja kohtaamisia  arkeen. Etänä tarjottavalle ja yhdessä tuotetulle hyvinvointia edistävälle toiminnalle on varmasti jatkossakin tarvetta ja sisällöllisesti mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen on paljon.

Kokeilu toteutettiin osana Pirkanmaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta, Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille -hanketta ja Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla -hanketta.

Teija Heiskanen, projektityöntekijä

Tuuli Pollari, yhteisötaiteilija


Tuuli Pollari toimii Ylöjärven kaupungilla kulttuuripalveluiden palkkaamana yhteisötaiteilijana Tiuravuoren palvelukeskuksessa. Työssä ollaan taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksien äärellä. 
Tuuli tekee myös omaa taidettaan sekä toimii taiteen opetustehtävissä. Koulutukseltaan hän on Muotoilija AMK.

Teija Heiskanen toimi Ylöjärven kaupungilla hanketyöntekijänä.

Kommentit