Ideoita ja osaamista osallisuuden edistämiseksi


Ylöjärven kaupungin hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöt ja viranhaltijat pääsivät kuluneen kevään aikana vahvistamaan osaamistaan osallisuuden edistämisestä Nuorten Akatemian toteuttamassa kehittämiskokonaisuudessa, johon kuului yhteensä neljä työpajaa. Kahdessa työpajassa mukana olivat myös oppilaskuntien hallitusten sekä nuorisovaltuuston jäseniä. Yhteinen vuoropuhelu nuorten kanssa saatiinkin hienosti käyntiin.

Ensimmäisessä työpajassa tammikuussa hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöt ja viranhaltijat pohtivat mitä tapahtuisi, jos Ylöjärvellä ei lainkaan pyrittäisi edistämään asukkaiden osallisuutta ja mitä osallisuuden edistämisellä tavoitellaan. Keskusteluissa huomattiin, että ilman osallisuuden kokemuksia asukkaiden eripuraisuus ja eriarvoisuus lisääntyisivät ja luottamus heikkenisi. Työpajassa todettiin, että ylöjärveläisten osallisuuden vahvistaminen on vetovoimaisen ja kehittyvän kaupungin edellytys. Työpajaan osallistuneiden näkemysten mukaan osallisuuden edistämisen kulmakiviä ovat erilaisten näkökulmien arvostaminen, tiedon jakaminen, ennakkoluulojen vähentäminen,  kuunteleminen, uteliaisuus ja asukkaiden innostaminen äänen käyttöön ja yhteiseen tekemiseen.

Osana työpajakokonaisuutta nuorilta kysyttiin näkemyksiä Ylöjärvestä asuinpaikkana. Kyselyyn vastasi kysymyksestä riippuen 200-400 nuorta. Kyselyssä Ylöjärvi koettiin nuoriystävälliseksi kaupungiksi, mutta vaikuttamismahdollisuuksia tulisi  nuorten mielestä selvästi kehittää ja yhteydenottoa päättäjiin helpottaa. Valtaosa nuorista ei tiennyt, mihin asioihin he voisivat vaikuttaa. Eniten toivottiin lisää tekemistä ja vapaan hengailun mahdollistavia oleskelupaikkoja sekä nuorten kannalta toimivampia kulkuyhteyksiä. Ylöjärven vahvuuksina nähtiin nuorisotilat, palvelut, harrastusmahdollisuudet, ympäristö ja luonto. Helmikuussa kyselyn tuloksista keskusteltiin viranhaltijoiden ja nuorten yhteisessä työpajassa, jossa ideoitiin myös keinoja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi ja Ylöjärven kehittämiseksi nuorten kannalta entistä paremmaksi asuinpaikaksi. Osallistujat toivoivat, että heiltä kysyttäisiin näkemyksiä heitä kiinnostaviin asioihin keskustellen ja kuunnellen esimerkiksi koulussa tai helppojen kyselyiden muodossa. 

Maaliskuussa hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöt ja viranhaltijat perehtyivät kaiken ikäisten kuntalaisten osallisuuden edistämiseen kehittämispäivässä. Päivän aikana opittiin, miten osallisuus kytkeytyy tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja Ylöjärven strategisiin arvoihin eli kehitysrohkeuteen, vastuullisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja turvallisuuteen. Työpajassa oivallettiin, että erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaista tukea ja ratkaisuja, jotta osallistuminen ja osallisuuden kokemukset mahdollistuvat. Keskustelua syntyi esteettömyydestä ja syrjimättömyydestä, jotka ovat oleellisia tekijöitä, kun halutaan saada erilaiset asukkaat mukaan tapahtumiin, palveluihin, yhteisiin tiloihin tai keskusteluihin.

Työpajakokonaisuuden viimeinen tapaaminen kokosi yhteiseen keskusteluun hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöt, viranhaltijat sekä nuoria oppilaskuntien hallituksista ja nuorisovaltuustosta. Tapaamisessa pohdittiin konkreettisia kokeiluja vuoropuhelun jatkamiseksi. Suosituimpina keinoina osallisuuden edistämiseksi nähtiin viestintäkanavien kehittäminen ja nuorten kohtaaminen jalkautumalla heidän luokseen. Kehitettäväksi ehdotettiin digitaalista alustaa, kanavaa tai työtilaa, joka mahdollistaisi päättäjien, viranhaltijoiden ja nuorten keskustelun, kysymisen ja vastaamisen matalalla kynnyksellä puolin ja toisin. Lisäksi ehdotettiin, että luottamushenkilöt ja viranhaltijat voisivat vierailla enemmän nuorten luona kouluilla ja kuntalaisten parissa esimerkiksi markkinoilla tai muissa julkisissa tiloissa. Keskeistä olisi rakentaa asetelma, jossa aikuiset kysyvät ja kuuntelevat ja nuoret vastaavat ja kertovat. Työpajassa eniten kannatusta sai idea päättäjien ja nuorten yhteisestä leikkimielisestä pesäpallo-ottelusta tai muusta pelistä. Konkreettinen yhdessä tekeminen tunnetusti lisää luottamusta ja madaltaa kynnystä keskusteluun. 

Kevään kuluessa on saatu paljon pienempiä ja suurempia ideoita nuorilta itseltään osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia edistäviksi kokeiluiksi. Eli seuraavaksi kääritään hihat ja lähdetään rohkeasti jatkamaan yhteistä keskustelua ja kokeilemaan ideoita!

Anna Mäkelä, hyvinvointipäällikkö

Anna Mäkelä toimi Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattorina, jonka tehtäviin kuuluu laaja-alainen hyvinvointityön koordinointi kaupungissa. Lisäksi Anna toimii järjestöyhdyshenkilönä. Koulutukseltaan Anna on yhteiskuntatieteiden maisteri ja fysioterapeutti (AMK). 

Kommentit