Kirjaston kulttuuritapahtumiin kotonasi – digisti tasa-arvoa ja hyvinvointia

 



Korona-aika toi monien koettelemusten ohella myös hyviä asioita. Tekniikan käytössä otettiin lähes joka puolella se kuuluisa digiloikka. Tekniikan avulla päästiin mm. tuomaan olohuoneisiin tapahtumat, joita ei ollut mahdollista järjestää kasvokkain. Aiemmin melko vähän käytetty striimaaminen löydettiin siis toden teolla: päästiin lähettämään tapahtumia suoraan ihmisten omille laitteille ja myös tallentamaan ne myöhemmin katseltaviksi.

Ylöjärven kirjastoissa ei ollut ennen korona-aikaa striimattu yhtään tapahtumaa. Ensimmäiset askeleet otettiin, kun kirjavinkkari vinkkasi koronarajoitusten aikana koululuokille kiinnostavia kirjoja etäyhteydellä perinteisten kouluvierailujen sijaan. Koulut olivat tyytyväisiä striimaukseen, mukaan saatiin jopa enemmän luokkia kuin lähivinkkauksessa.

Kirjaston ensimmäinen varsinainen striimattu tapahtuma oli romanien kansallispäivänä 8.4.2021. Tuolloin kirjaston vieraana oli muusikko ja romanikulttuuriohjaaja Pertti Palm, joka musisoi ja kertoi romanikulttuurista. Asiakkaat eivät päässeet koronarajoitusten vuoksi kirjastoon osallistumaan tilaisuuteen, vaan se esitettiin ainoastaan kirjaston YouTube-kanavalla. Katsojia ei ollut monta, mutta ensimmäinen askel oli otettu.

Sen jälkeen kirjastoon on hankittu hyvät varusteet striimaamiseen, ja kehitys on ollut nopeaa. Teknisten hankintojen lisäksi myös tilaisuuksien somistukseen ja viihtyisyyteen on satsattu. Se onnistui varsin pienin hankinnoin. Kun tapahtumia voitiin taas järjestää koronarajoitusten lieventämisen ja poistamisen jälkeen, kirjastossa on striimattu lähes kaikki tapahtumat, mm. useita kirjailijavierailuja. Huipentuma oli 8.3.2022 perinteinen Roots Winter -tapahtuma, jonka esiintyjä The Robbie Hill Band keräsi paikan päälle Leijaan viitisenkymmentä kuulijaa ja tallennetta katsomaan YouTubeen kahden viikon aikana lähes 200 seuraajaa. Näin tämänvuotinen Roots Winter päihittää teknisen kehityksen ansiosta kirkkaasti tapahtuman aiempien vuosien osallistujamäärät. ylöjärven kaupunginkirjasto - YouTube

Yksi kirjaston ydinarvoista on tasavertaisuus. Se, että kirjaston palvelut ovat kaikkien saatavilla tavalla tai toisella. Ylöjärven kaltaisessa laajassa kaupungissa, jossa julkinen liikenne ei yllä joka kolkkaan, on erityisen tärkeää varmistaa kaikille tasaveroinen pääsy monipuolisten kirjastopalveluiden äärelle. Kiinteiden kirjastojen lisäksi kirjastoauto Reppu tekee kovaa tulosta. Kirjaston e-aineistojen käyttämiseen ei tarvita kulkuneuvoja. Tapahtumia striimaamalla mukaan kulttuurielämyksiin pääsevät kaikki, joilla on jonkinlainen datayhteys. Vaikka striimin katsominen on erilainen kokemus kuin paikalla oleminen, se tuo kuitenkin tunteen mukana olemisesta niin todelliseksi kuin mahdollista. Kurussa ja Viljakkalassa järjestettiin myös muutama tapahtumatallenteiden katselutilaisuus, mutta osallistujamäärät jäivät vähäisiksi.

Tekniikan ansiosta kirjasto on yhä paremmin kaikkien saavutettavissa, jokaisen iloksi ja hyvinvoinniksi.


Liisa Nikkilä

kirjastotoimenjohtaja


Liisa Nikkilä on Ylöjärven kirjastotoimenjohtaja. Tehtävänä on kirjastotyön hallinnointi, suunnittelu ja kehittäminen. Eli taustatyö elämysten ja tietämisen tarjoamiseksi kaupunkilaisille sekä kiinteissä kirjastoissa että verkossa. Koulutukseltaan Liisa on filosofian maisteri.

Kommentit