Tiedätkö, miten kansalaisopisto vaikuttaa hyvinvointiisi?

Kun ilta vaipuu hämärään ja monitoimisalin kirkkaat valot syttyvät vastaanottamaan työväenopiston kurssin arkijumppaajat, harva tulee ajatelleeksi olevansa perinteikkään ja tutkitun hyvinvoinnin lähteen äärellä. Hyvinvointi ei kuitenkaan ole vain liikettä nivelissä, vaan yhteisöllisyyteen ja yksilön toimijuuteen liittyvää mielihyvää, jonka tuottamisen puolesta Tampereen seudun työväenopisto puhuu.

Aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen on tutkinut kansalaisopistotyön hyötyjä niin kunnille kuin kuntalaisille talouden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Manninen on tutkimuksessaan (KAKS 2019) erottanut hyödyt neljäksi pääomakategoriaksi, joita ovat sosiaalinen, osaamis-, identiteetti- ja terveyspääoma.

Mannisen mukaan sosiaalinen pääoma viittaa yhteisöllisyyteen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Osaamispääoma tarkoittaa työelämässä menestymiseen tarvittavia ominaisuuksia, kuten koulutukseen osallistumista ja oppimishalukkuutta. Identiteettipääoma taas on ennemminkin ei-ammatillista toimijuutta ja kykyä tehdä valintoja, jotka vaikuttavat omaan elämänkulkuun. Kunnan kannalta merkittävimmäksi nousee terveyspääoma, jossa tiivistyvät ihmisen voimavarat ylläpitää hyvää terveydentilaa ja elämänlaatua.

Yhteisöllisyyden ja innostumisen tila

Tampereen seudun työväenopistossa noin 15 000 opiskelijaa osallistuu yli 2000 kurssille vuodessa. Varsinaisia kurssilaisia on jopa 30 000, sillä moni käy useammalla kuin yhdellä kurssilla vuoden aikana. Opiskeleminen on mahdollista tiedon ainealueella, terveyden edistämisen liikunnan ja hyvinvoinnin kursseilla, yli 20 kielen opinnoissa, monipuolisilla taidekursseilla ja osallistavissa ja luovissa kädentaidoissa.

Kurssitarjonnassa tiivistyy työväenopiston ydin: mahdollisuus yhteenkuuluvuuden tunteeseen ja toimijuuteen, vapaus oppia ja osata sekä löytää oma juttu. Vapaan sivistystyön idea ei ole kaataa tietoa opiskelijoiden päihin yksisuuntaisesti, vaan luoda keskustelun ilmapiiri, jossa yhteisöllisyydellä ja innostumisella on tilaa kasvaa. Parhaimmillaan se johtaa hyvinvointiin, joka näkyy ihan konkreettisesti kuntatasolla sote-kulujen pienentymisenä, kuten Manninen tutkimuksessaan osoittaa.

Meillä jokainen on tekijä juuri sillä tavalla kuin haluaa.

Ilmoittautuminen Tampereen seudun työväenopiston kursseille on alkanut. Ilmoittautumisen voi tehdä netissä ilmoittautumissivulla, soittamalla numeroon 040 801 6471 (ma–pe klo 12–15) tai asioimalla vastaavin aukioloajoin opiston toimistoissa Ylöjärven Koulutuskeskus Valossa tai Tampereen Sampolassa. Kursseille voi ilmoittautua läpi lukukauden.

Lue myös sähköinen kurssiesitteemme, joka tutustuttaa lukijan sekä kurssitarjontaan että opistoarkeen Tampereella ja Ylöjärvellä.


Anna-Katariina Maksimoff

viestintäsuunnittelija, Tampereen seudun työväenopisto

Anna Maksimoff tekee työkseen viestintää, markkinointia ja sosiaalista mediaa sekä niiden kehittämistä vapaan sivistystyön oppilaitoksessa. Työssään häntä kiehtoo opiston monialaiset vaikutusmahdollisuudet ja se, miten suuri merkitys arkisella harrastuksella voi olla. Viestintäsuunnittelijana Maksimoffin tavoite on tehdä Tampereen seudun työväenopistosta kaikkien tuntema hyvinvoinnin mielentila.


Kommentit