Hyvinvointia kohtaamisista


Mielenterveysviikkoa vietetään 21.-28.11.2021. Teemana on tänä vuonna kohtaaminen.

Mitä kohtaaminen tarkoittaa? Millainen on hyvä kohtaaminen? Milloin itse koen tulleeni aidosti kohdatuksi ja kuulluksi? Voinko aidolla kohtaamisella vaikuttaa toisen ihmisen mielen hyvinvointiin ja miten? Ja miten sitten voisin toista ihmistä auttaa?

Kohtaamme toisia ihmisiä päivittäin. Osa heistä vain kulkee ohi, osa on meille tuttuja, osa läheisiä ja tärkeitä. Miten kohtaamme näitä ihmisiä? Itselleni tulee hyvä mieli, kun ohitseni kävelee joku, joka ottaa katsekontaktin, hymyilee, ehkä nyökkää tervehdykseksi. Hyvään mieleen ei aina tarvita sen enempää. On tapahtunut hyvä kohtaaminen. Kun elämää koettelee erilaiset haasteet, toisen ihmisen läsnäolon merkitys korostuu entisestään. Ei niinkään sanat, vain pelkkä läsnäolo.

Viime aikoina, kun koronapandemia on koetellut meitä, kohtaamiset ovat vähentyneet. Toisten ihmisten läsnäolo on meille tärkeää. Joskus vain toisen ihmisen kasvot, ilmeet, eleet ja katse, voivat antaa meille tunteen, että olemme tulleet kohdatuksi. Tavatessamme tutun ihmisen pitkästä aikaa, kysymme usein ”mitä kuuluu?”. Kuuntelemalla läsnä olevasti ja empaattisesti, voimme antaa toiselle myös kuulluksi tulemisen kokemuksen.

Meillä kaikilla on elämässä joskus vastoinkäymisiä, stressiä, kiirettä, menetyksiä ja odottamattomia tapahtumia, jolloin mielen hyvinvointia koetellaan. Silloin vaaditaan mielen joustavuutta. Mielen joustavuuteen auttaa, että on saatavilla apua ja tukea. Usein sitä löytyy lähipiiristä, mutta yhtä hyvin sitä voi hakea myös ulkopuolisilta tahoilta. Kun mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista voi keskustella silloin, kun ne ovat mielessä päällimmäisenä, on apu oikea-aikaista ja mieli toipuu nopeammin.

Mielikioski tarjoaa tukea mielen hyvinvointiin ja sen ylläpitämiseen. Saat meihin yhteyden puhelimitse, sähköpostitse, chatin välityksellä tai koputtamalla oveen kioskin aukioloaikoina. Mielikioski järjestää asiakkailleen tarvittaessa myös vertaistapaamisia mm. Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry:n, Tampereen A-kilta ry:n ja Mielen ry:n kouluttamien kokemusasiantuntijoiden kanssa. Kokemusasiantuntija voi omakohtaisen kokemuksensa kautta olla tukena ihmiselle, joka käy läpi samankaltaista prosessia omassa elämässään.

Pidetään huolta toisistamme ja mielen hyvinvoinnista. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Mielikioskille.


Kohtaamisiin, Anne ja Mervi


Ylöjärven kaupungin nettisivuilta löydät lisätietoa Mielikioskin toiminnasta ja mielen hyvinvoinnista.

Anne Salminen ja Mervi Heiskanen toimivat projektityöntekijöinä Mielikioskilla. Mielikioski on matalan kynnyksen tukipiste, joka tarjoaa keskustelutukea ja neuvontaa sekä ohjausta ja tukea muiden palveluiden käytössä. Mielikioski on osa Ylöjärven Poimi-hanketta (2020-2022). Anne on koulutukseltaan sosiaaliohjaaja ja Mervi psykiatrinen sairaanhoitaja.

Kommentit