Hyvinvoinnin edistämistyöhön perehtymässä - uutena hyvinvointikoordinaattorina Ylöjärvellä

Tervehdys hyvät Hyvinvoinnin talkoot -blogin lukijat!

Aloitin Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattorina elokuussa ja nyt syksypimeiden koittaessa on korkea aika esittäytyä Hyvinvoinnin talkoot -blogin lukijoille. Ensimmäiset kuukaudet ovat vierähtäneet nopeasti ja olen päässyt alkuun uudessa tehtävässäni. Hyvinvointikoordinaattorin tehtävänä on koordinoida hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön eli hyte-työn laajaa kokonaisuutta, joten perehdyttävää ja opittavaa on paljon.  Tavoitteena on kytkeä hyvinvoinnin edistäminen kiinteästi kaupungin strategiaan, tehdä nykyistä työtä hyvinvoinnin edistämiseksi näkyväksi ja edistää sen suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Lisäksi vuoropuhelun luominen ja ylläpitäminen eri toimialojen välillä on keskeistä työssäni, sillä vaikuttavinta hyvinvoinnin edistäminen on silloin, kun sitä tehdään toimialarajat ylittävänä yhteistyönä. 

Heti alkuun olenkin päässyt tutustumaan hyvinvoinnin edistämistyön keskeisimpiin työkaluihin ja rakenteisiin; hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmiin sekä monialaisiin työryhmiin, joissa suunnitellaan ja toteutetaan toimia kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Pikkuhiljaa perehdyn myös tarkemmin siihen kaikkeen moninaiseen hyvinvoinnin edistämistyöhön, jota kaupungin eri palveluissa jo tehdään. Työtehtäviini kuuluu lisäksi alueellinen verkosto- ja hanketyö, josta ajankohtaisimpana tällä hetkellä on Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke, jossa meneillään on myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuus.

Hyvinvointityöhön kuuluu seurata eri mittarein sitä, miten ylöjärveläiset voivat. Kuntien lakisääteinen tehtävä on raportoida vuosittain kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä valtuustolle. Kerran valtuustokaudessa koostetaan laajempi hyvinvointikertomus. Hyvinvointisuunnitelma vuosille 2021-2024 linjaa tulevien vuosien hyvinvoinnin edistämistyötä Ylöjärvellä ja on siten keskeinen koordinaatiota ohjaava työkalu.

Hyvinvointikoordinaattorina toimin myös kaupungin järjestöyhdyshenkilönä ja toivon, että vähitellen pääsisin tutustumaan ylöjärveläisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaan kasvokkaisissakin kohtaamisissa. Yhteistyö järjestöagenttien kanssa jatkuu ja ensi vuonna toivottavasti päästään tapaamaan myös kumppanuusfoorumissa. Kannustan kaikkia ylöjärveläisiä järjestötoimijoita tilaamaan järjestökirjeen, jossa ajankohtaisista järjestökuulumisista viestitään noin neljästi vuodessa.

Olen työskennellyt aiemmin sekä kolmannella sektorilla että kuntakentällä matalan kynnyksen ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämishankkeiden parissa. Keskeisiä teemoja edeltävissä työtehtävissäni ovat olleet osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen. Katson, että myös kunnan hyvinvoinnin edistämistyössä nämä osa-alueet ovat merkittäviä ja osallisuutta edistetäänkin mahdollistamalla monenlaista yhdessä tekemistä ja kokemista eri palveluissa, harrastuksissa, tapahtumissa tai järjestöjen ja yhteisöjen toiminnassa. Hyvinvointityöhön lukeutuvat lisäksi kaikki toiminta ja palvelut, joilla luodaan edellytyksiä asukkaiden sujuvalle arjelle sekä turvalliselle ja terveelliselle elämälle.

Uuden valtuustokauden alettua 1. elokuuta, toteutui Ylöjärvellä organisaatiomuutos, jossa hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuus siirtyi hallinto- ja talousosastolta sivistysosastolle. Samalla vapaa-aikalautakunta ja asukaslautakunta yhdistyivät uudeksi hyvinvointilautakunnaksi. Hyvinvoinnin edistäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä ja se säilyy kunnilla myös sote-uudistuksen jälkeen. Hyvinvointityötä tehdäänkin kunnissa myös jatkossa kaikilla toimialoilla; onhan kaiken toiminnan tavoitteena lähtökohtaisesti se, että ylöjärveläiset voivat hyvin. Koen, että on ilo päästä mukaan tekemään työtä ylöjärveläisten hyvän elämän edistämiseksi!



 Anna Mäkelä

Hyvinvointikoordinaattori, Ylöjärven kaupunki

Anna Mäkelä on Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattori, jonka tehtäviin kuuluu laaja-alainen hyvinvointityön koordinointi kaupungissa. Lisäksi Anna toimii järjestöyhdyshenkilönä. Koulutukseltaan Anna on yhteiskuntatieteiden maisteri ja fysioterapeutti (AMK). 

Kommentit