Ehkäisevän päihdetyön viikolla keskustellaan nuorten kannabiksen käytöstä

Julkisuudessa vilkkaana käyvä kannabiskeskustelu ei saa jumittua ylätason keskusteluun, vaan yksi tärkeimmistä kysymyksistä on oltava nuorten kannabiksen käytön ehkäisy. Nyt on tarve vastata nuorten kysymyksiin, kuunnella heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan, sekä tukea heitä kasvamiseen kuuluvassa navigoinnissa vaikeiden kysymysten – kuten kannabiksen käytön – äärellä.

Pelottelun sijaan tulee suosia tiedon antamista ja keskustelua. Tärkeää on nostaa esiin kysymystä kannabiksen roolista nuoren elämässä.

Kannabiksen ei pitäisi kuulua nuoruuteen. On muistettava, että kannabiksen riskit ja haitat ovat nuorelle ihmiselle paljon suuremmat kuin aikuiselle.

Alkoholi on edelleen yleisin päihde nuorilla, mutta huumeiden kokeilut ovat yleistyneet koko ajan. Nuoria houkuttelee huumekokeiluihin erityisesti kannabis, mutta myös lääkkeet ja erilaiset muuntohuumeet kiinnostavat. Kannabis voi vaikuttaa nuoren kehittyviin aivoihin haitallisesti ja siihen voi kehittyä riippuvuus. 

Kannabiksen käyttöä voi olla vaikea havaita nuoresta ja usein kokeilut tapahtuvat kavereiden kanssa. Monet nuoret joutuvat kohtaamaan myös ystäviensä kannabiksen käyttöön liittyviä tilanteita, joihin voivat kaivata tukea.

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään viikolla 45., Kampanjaviikolla 8.-14. marraskuuta halutaan kannustaa nuoria ja nuoria aikuisia avoimeen keskusteluun kannabiksesta. Kampanjan verkkosivulla on tarjolla tukea ja apua omaan tai kaverin kannabiksen käyttöön liittyviin huoliin ja ajatuksiin. Myös nuorten parissa toimiville ammattilaisille tarjotaan tukea ja materiaalia puheeksioton tueksi. 

Ylöjärven nuorisopalvelut toteuttavat ehkäisevän päihdetyön viikolla kouluvierailuja, joissa keskustellaan kannabiksesta ja jaetaan tietoa seitsemäsluokkalaisille ylöjärveläisille.

Lue lisää kampanjasta: www.kysyminenkannattaa.fi
Pohdi, mitä itse voit tehdä asian hyväksi.

Anne Mikkola
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Aluekoordinaattori Pirkanmaa-Satakunta-Varsinais-Suomi

Anne Mikkola toimii Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen aluekoordinaattorina. EHYT ry:n tavoitteena on edistää hyvinvointia vähentämällä päihde- ja pelihaittoja ja se toimii koko maassa ja koko väestön terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Kommentit