Nuorisotyön viikolla katse nuorison ja nuorisoalan hyvinvointiin


Kuka on arjessa nuoren puolella? Kuuntelee nuoren murheita ja kuulumisia, jakaa ilot ja surut? Kannustaa toteuttamaan uusia ideoita, kulkemaan kohti omia haaveita ja muistuttaa nuorelle, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet? Nuorisotyön ammattilainen on kasvatuksen ja ohjauksen asiantuntija, jonka työn ydintä on nuoren arvostava kohtaaminen.

Tällä viikolla, 11.-17.10.2021, vietetään Nuorisotyön viikkoa. Viikon tarkoituksena on tuoda esiin nuorisotyöntekijöiden tekemää vaikuttavaa ja tärkeää työtä. Tänä vuonna teemana on hyvinvointi nuorisoalalla. Kun nuorisotyöntekijät voivat hyvin, nuortenkin mahdollisuus hyvinvointiin kasvaa. Nuorisotyön tärkeä tehtävä onkin ylläpitää nuorten hyvinvointia sekä lisätä nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia hyvinvointiin. Hyvinvoivalla nuorella on hyvät edellytykset käsitellä elämän tarjoamia kierrepalloja ja pettymyksiä.

Nuorisotyö on epäsäännöllistä ja ajoittain kuormittavaa, ja vaatii tekijältään muun muassa joustavuutta, vastuullisuutta ja nopeaa reagointikykyä. Nuorisotyöntekijä ei ole vartija, eikä työn tarkoitus ole pitää nuoria aisoissa tai siivota heitä pois näkyvistä. Päinvastoin - nuorisotyön ammattilainen on nuoren rinnalla kulkija, nuorten puolia pitävä ja heidän ääniään yhteiskunnassa esiin tuova aikuinen. Samalla kun nuorisotyöntekijä kantaa huolta nuorista, on tärkeää muistaa huolehtia myös nuorisoalan ammattilaisten hyvinvoinnista ja jaksamisesta työssään.

Nuorisopalvelut nähdään usein harrastustoiminnan tuottajana ja nuorisotilojen ylläpitäjänä, mutta nuorisotyö on paljon muutakin. Nuorisopalveluiden järjestämän harrastus- ja nuorisotilatoiminnan takaa löytyy arvot, jotka ohjaavat sekä näitä, että kaikkia muitakin nuorisopalveluiden työmuotoja. Yhteisiksi arvoiksi Ylöjärven nuorisopalveluilla on nimetty nuorilähtöisyys, yhdenvertaisuus, itsen ja muiden kunnioitus sekä kannustavuus.

Ylöjärven nuorisopalveluilla on nuorisotilojen, liikkuvan nuorisotyön ja kouluyhteisöohjauksen lisäksi omaa toimintaa esimerkiksi sateenkaarinuorille ja erityistä tukea tarvitseville nuorille. Nuorille on tarjolla leirejä ja retkiä sekä mahdollisuuksia kansainvälistymiseen ja vaikuttamiseen. Nuoren on myös mahdollista osallistua vaikkapa teatteri- tai tanssitoimintaan tai pelailla ja jutella nuorisotyöntekijöiden kanssa verkossa. Tavoitteena on, että jokainen apua ja tukea tarvitseva nuori löytää tarjonnasta itselleen sopivaa toimintaa, vierelleen luotettavan ja läsnä olevan aikuisen sekä turvallisen tilan, jonne on tervetullut omana itsenään.

Nuorisotyön viikon kunniaksi kutsumme kuntalaiset tutustumaan nuorisopalveluiden monipuoliseen toimintaan avoimien ovien muodossa tämän viikon ajan. Tervetuloa huoltajat, päättäjät, kaikki entiset nuoret ja nuorisotyöstä kiinnostuneet näkemään, millaista merkityksellistä työtä Ylöjärven nuorisopalveluilla tehdään nuorten hyvinvoinnin eteen.

Maiju Lamminmäki

Nuorisopalvelut, Ylöjärven kaupunki

Lisätietoja Ylöjärven kaupungin nuorisopalveluiden nettisivuilta


Maiju Lamminmäki toimii nuoriso-ohjaajana Ylöjärven nuorisopalveluilla. Hänen vastuualuettaan ovat kulttuurinen nuorisotyö, kansainvälinen nuorisotyö sekä loma-ajan toiminta. Keskeistä työssä on nuorten itsetunnon ja minäpystyvyyden vahvistaminen sekä osallisuuden tunteen ja sosiaalisten taitojen lisääminen.

Maiju on koulutukseltaan yhteisöpedagogi (AMK), filosofian maisteri sekä kirjallisuusterapiaohjaaja. Tällä hetkellä hän suorittaa työn ohessa ammatillisen opettajan opintoja.

Kommentit