Kaikki tarvitsevat digitukea, joten kehitetään sitä yhdessä

 Digiosaaminen on kansalaistaito, jota jokainen tarvitsee itsenäisesti yhteiskunnassa selviytymiseen. 

Hyvinvoinnin perustaksi ei riitä, että osaa käynnistää digilaitteen, ottaa kuvia ja lähettää viestejä. Erilaisten sähköisten palveluiden käyttö ja tiedonhaku ovat tärkeitä. Digiosaamisella on valtava merkitys niin yksilön hyvinvoinnille kuin yhteiskunnallekin. 

 — Ihana nähdä, vaikka tyhmää, ettei näin verkossa voi halata! 
— No nii o, mut voidaa ees jutella. Viä ku sais ton kesätyöhakemuksen päivitettyy, mut en muista salasanaa... 
— Onkos siellä sellaista kohtaa, missä lukisi “Unohditko salasanan?” Koitas painaa sellaisesta, jos löydät. Kävin syksyllä kirjastolla digituen vertaistukiryhmässä ja siellä neuvottiin, että tällainen usein on.

Erityisesti senioreille suunnattuja digitukipalveluita löytyy SeniorSurfin karttapalvelusta. Pirkanmaalla erottuvat yli 20 vuotta toiminut ATK Seniorit Mukanetti ry ja eri kuntien kirjastot.

PiDiKe-hanke* julkaisee lähiaikoina Pirkanmaan karttapalvelun, johon on koottu alueen digitukipalveluita.

— Hei joo, tossa. Sä oot mummu iha paras, kun neuvot. Miten sä voit osaa, kun sait tabletin vasta viime keväänä?

— No ihan eka apuhan oli sellainen yksityinen digiohjaaja, joka tuli kotiin neuvomaan. Ei se ilmainen ollut, mutta neuvoi kädestä pitäen niin, että osaan nyt toimia ihan itse. Se oli kyllä niin mukavaa, oli turvallisuus huomioitu ja se eettinen ohjeistus ohjenuorana. Ja syksyllä päästiin siellä vertaisryhmässä käymään ja nyt meillä toiminta jatkuu etänä, kun vähän jo osaan. Suosittelin molempia naapurin Irmallekin, kun sanoi joskus tumpuloivansa kännykkänsä kans. 

— Mekin opeteltiin sillo kevääl näit kaikkii etäjuttui, mut tuntuu, etten vielkään osaa tarpeeks. Mistä sitä digitukea vois saada ja nauraiskohan ne mulle, kun oon nuori enkä silti osaa?

Pirkanmaalla tarjottavia etätukipalveluita löytyy Suomi.fi-sivustolta. Etätuen merkitys on korostunut pandemia-aikana, kun monet lähipalvelut ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

— No ei tietenkään naura. Eihän kukaan voi osata, jos ei opettele ja opeteta. Kyllä meistä kuule kaikki tarvii joskus neuvoa, enhän minäkään saanut tätä vehjettä viime keväänä edes päälle. Mutta kerros nyt, miten se teidän valokuvakirjaprojekti etenee?

Kaikki pirkanmaalaiset voivat ottaa yhteyttä digituki@pirkanmaa.fi -avunpyyntösähköpostiin ja kertoa digipulmastaan. Sähköposti toimii palvelunohjauksena koko Pirkanmaan laajuiselle digituen verkostolle, josta etsitään sopiva digituen antaja ja tukimuoto.


Markus Lappi, Heli Kaarre, Tatu Hirvelä ja Päivi Kaski

Pirkanmaan digitukihankkeen (PiDiKe) ydintiimi


Tekstissä on otteita digituen verkoston materiaaleista. *PiDiKe-hanke on osa 14 maakunnallisen digitukihankkeen kokonaisuutta, jota koordinoi Digi- ja väestötietovirasto ja rahoittaa valtiovarainministeriö. Yksi hankkeen päätehtävistä on pirkanmaalaisten digitukitoimijoiden kokoaminen pysyväksi ja aktiiviseksi verkostoksi. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu yli sata toimijaa. Digitalisaatiokehitys ei ole pysähtymässä, joten digituelle on kasvava tarve.


Kommentit