Lääkärin lukuvinkkejä Internetin terveystietoon

Terveys on suomalaisille perinteisesti tärkeä arvo. Kun Yleisradio kysyi koronaviruspandemian keskellä kansalaisilta heidän toiveistaan ja haaveistaan, mainittiin lähes puolessa vastauksista terveys. Pirkanmaalla käynnissä olevassa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeessa (PirSOTE) on tarkoitus rakentaa elintapaohjaustarjotin, josta kiinnostuneet saavat tukea terveyttä edistäviin elintapoihin. 

Terveystiedon määrä on Internetin myötä kasvanut valtavaksi ja tiedonhaku helpottunut huomattavasti. Terveyden lukutaidon merkitys on samalla korostunut; on entistä tärkeämpää osata arvioida, mikä tieto on luotettavaa. Tiedonhaussa Internetin vahvuus ja samalla heikkous on, että verkossa asiantuntija ja maallikko saavat yhtäläisen palstatilan.

Alun perin lääketiedon luotettavuuden arviointiin tarkoitettua KATSE-tarkistuslistaa voi käyttää yleisesti terveystiedon kriittiseen arviointiin. ”KATSE” tulee sanoista kirjoittaja – ajankohtaisuus – tarkoitus – sponsorointi – evidenssi. Terveyttä käsittelevän tekstin kirjoittaja voi olla terveysalan asiantuntija tai muuten asiasta kiinnostunut. Esitetty tieto voi olla ajankohtaista tai vanhentunutta. Tiedon esittämisen tarkoitus voi olla yksinomaan tiedon jakaminen tai esimerkiksi jonkin tuotteen tai palvelun markkinointi. Tieto voi olla eri tavoin sponsoroitua, jolloin taloudellinen etu voi vaikuttaa tiedon esityksen näkökulmaan. Tieto voi perustua tieteellisestä tutkimuksesta saatuun näyttöön tai se voi olla arkitietoa ja perustua esimerkiksi henkilökohtaiseen kokemukseen.

Luotettavaa terveystietoa tarjoavia kanavia on paljon. Esimerkiksi sydänsairauksia käsitellään asiantuntevasti ja ymmärrettävästi Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto-sivuston Lääkärikirja Duodecimissa, Suomen yliopistosairaaloiden yhdessä potilaiden kanssa tekemän Terveyskylä-sivuston Sydänsairaudet-talossa ja Sydänliiton Sydän.fi-sivustolla. Myös ylöjärveläisten sydänsairauksien erikoissairaanhoidosta pääosin vastaavan Sydänsairaalan verkkosivuilla on hyvää tietoa sydänsairauksien tutkimuksista ja hoidosta.

Suurten organisaatioiden lisäksi luotettavaa terveystietoa tarjoavat yksittäiset terveysalan asiantuntijat. Esimerkiksi lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti ja tutkijatohtori Pauli Ohukainen ovat kirjoittaneet yleistajuisia blogikirjoituksia tärkeistä terveysaiheista; pysyttäessä sydänsairauksissa Knuuti on kirjoittanut muun muassa elintavoistasepelvaltimotaudin hoidossa ja ehkäisyssä ja Ohukainen valtimotaudinsynnystä ja kolesterolista.

Lääkärin lukuvinkit on ilmainen ja sitoutumaton verkkosivu, jonka tarkoitus on jakaa luotettavaa terveystietoa siitä kiinnostuneille. Olen koonnut sivulle linkkejä eri terveysaiheisiin tavoitteenani helpottaa luotettavan tiedon löytämistä. Sivu tarjoaa samalla yleiskatsauksen siitä, mistä keskeisistä tekijöistä terveys rakentuu. 


Henrik Helin

Lääkäri, Ylöjärven kaupunki

Henrik Helin toimii lääkärinä Ylöjärven terveyskeskuksen akuuttiosastolla. Työhön kuuluu aikuispotilaiden hoito ja kuntoutus moniammatillisessa tiimissä. 

 Henrik erikoistuu sisätauteihin ja tekee syöpäbiologian alan väitöskirjaa Tampereen yliopistossa.

Kommentit