Mistä on laaja hyvinvointikertomus tehty?

Tuleva vuosi 2021 tuo kuntiin mukanaan vaalit ja uuden valtuustokauden. Edessä on uusi alku, mutta työ kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi jatkuu. Se on edelleen kuntien perustehtävä jo kuntalain perusteella. 

Uusi valtuusto viitoittaa oman toimikautensa tältä osin päättämällä hyvinvoinnin edistämisen painopisteet ja niiden toimeenpanosuunnitelman. Ylöjärvellä nämä linjaukset päätettiin jo nykyisen valtuuston toimesta 7.12.2020 kokouksessa.

Valtuuston hyväksymä asiakirja, laaja hyvinvointikertomus, sisältää kuvauksen kaupungin toiminnasta päättyvällä valtuustokaudella sekä suunnitelman vuosille 2021-2024 ylöjärveläisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Sen mukaan koko Ylöjärven kaupungin toiminnan painopisteinä ovat tulevina vuosina:

  • Hyvinvointia tukeva elinympäristö
  • Toisista välittäminen ja yhdessä tekeminen 
  • Hyvinvointia rakentavien valintojen tukeminen.

Kiitos näiden kolmen johtotähden sytyttämisestä kuuluu laajalle työntekijöiden, johdon, luottamushenkilöiden, kumppaneiden ja kuntalaisten joukolle. Yhteisen näkemyksen luominen hyvinvoinnin edistämisen tarpeista ja mahdollisuuksista on edellyttänyt ymmärryksen kasvattamista toisilta oppimalla. Siksi yhteiskehittämiseen ja muotoilutyöhön ryhdyttiin jo vuoden alussa.

Poikkihallinnollinen voimanponnistus

Koronavuoden muuttuvissa olosuhteissa laajan hyvinvointikertomuksen kokoaminen on tarkoittanut määrätietoista ja ahkeraa työskentelyä. Koska olemme etumatkassa tulevan valtuustokauden suunnittelun suhteen, kaikki siinä huomioitavat valtakunnalliset ja alueelliset suunnitelmat sekä mittaristot eivät ole vielä valmistuneet, eivätkä siten ole olleet täysin hyödynnettävissä.

Tulevaisuuden ennustaminen on toki vaikeaa muutenkin. Miten esimerkiksi vuonna 2016, nyt päättyvää hyvinvointikertomuskautta valmistellessa, olisi ollut mahdollista tietää, millaisessa tilanteessa ja millaisten käänteiden jälkeen Ylöjärvellä eletään joulukuussa 2020? Tästä syystä laajaan hyvinvointikertomukseen sisältyvä toimeenpanosuunnitelma ei voi olla tasoltaan liian konkreettinen. Toisaalta liian ylätasoinen käsitekartasto jäisi helposti sanahelinäksi, joka ei lopulta tavoita kuntalaisten arkea. On viisasta ottaa asiakirja uuteen tarkasteluun vuonna 2022, kuten valtuusto Ylöjärvellä päätti tehdä.

Yhdessä hyvä tulee

Taitavinkaan tekijä ei voi yksin saada aikaan onnistunutta laajaa hyvinvointikertomusta. Jutun juoni on yhteistyö, kokonaisuuksien näkeminen yhdessä ja suunnan löytäminen jaetun näkemyksen pohjalta. Tehtävän painoarvo on syytä sisäistää kaikilla kunnan tasoilla. Sitoutuminen johdosta lähtien sekä suunnitelman laatimiseen että toteuttamiseen on välttämätöntä. Strategisen, kunnan hyvinvointipolitiikkaa linjaavan ja koko kunnan toimintaa ohjaavaa asiakirjaa ei saa ulkoistaa tai sälyttää vain yhden henkilön tai yksittäisen ryhmän varaan.

Haluan valaa uskoa hyvinvointikoordinaattorikollegoihini ja kaikkiin niihin tahoihin, jotka ovat parhaillaan rakentamassa laajaa hyvinvointikertomusta omaan kuntaansa. Suunnitelmallisella ja osallistavalla otteella pääsee kohti yhteistä näkemystä ja valmista asiakirjaa. Täydellistä yhteisymmärrystä voi tuskin kaikkien asukkaiden lähtökohdista katsoen saada, mutta tärkeistä tarpeista ja toiveista voidaan nostaa esiin keskeisimmät ja asettaa ne yhteisiksi tavoitteiksi.

Tarvitaan viisautta, kauaskatseisuutta ja joustavuutta. Se ei asu yksin kenessäkään vaan kaikissa meissä yhdessä.


Anna Koski

Hyvinvointikoordinaattori, Ylöjärven kaupunki

Anna Koski toimi Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattorina 2019-2021. Koulutukseltaan Anna on terveystieteiden maisteri ja sairaanhoitaja (AMK). Hyvinvoinnin edistämisen lisäksi hänen aiempi uransa on keskittynyt mm. ihmisten johtamisen ja työyhteisöjen kehittämiseen.

Kommentit