Puhetta huumeista ihan tavallisille nuorille ja vanhemmille

Päihteet kiinnostavat nuoria, niin on ollut aina. Käsi pystyyn kaikki aikuiset, joiden mieleen, puheisiin tai kokeiltavaksi ei päätynyt alkoholi, tupakka tai mikään muukaan päänsekoittaja ennen omaa 18-vuotissyntymäpäivää. Veikkaan, että viittaajat ovat harvassa.

Vaikka nuoruus ja päihteet ovat aiheina yhä lähekkäiset, arkitodellisuus niiden ympärillä on muuttunut siitä, millaisena se nykynuorten vanhempien nuoruudessa aikanaan näyttäytyi. Alkoholi on tänäkin päivänä yleisin nuorten käyttämä päihde, mutta huumeet ovat tulleet osaksi heidän maailmaansa aivan uudella tavalla. 

Viime vuonna 56 prosenttia Ylöjärven lukiolaisista ja noin 67 prosenttia ammattikoululaisista arvioi, että omalta paikkakunnalta omanikäisen on melko tai erittäin helppoa hankkia huumeita, esimerkiksi kannabista. 8. ja 9. luokan oppilaistakin lähes puolet arvioi samoin. 

Kuinka moni ylöjärveläisnuori sitten päätyy kokeilemaan huumeita? Vastaukset vaihtelevat mm. sen mukaan, missä nuori opiskelee. Viime vuonna ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista huumeita ilmoitti kokeilleensa noin joka viides, lukiolaisista huomattavasti harvempi eli noin 12 prosenttia. Yläkoululaisillekaan huumekokeilut eivät olleet vieraita, sillä yhdeksän prosenttia 8.-9. -luokkalaisista kertoi kokeilleensa jotakin huumetta, useimmiten kannabista. Vastaukset ilmenevät THL:n toteuttamasta Kouluterveyskyselystä.

Mitä asialle pitäisi sitten tehdä? Kauhistelu ei auta sen enempää kuin pelottelukaan. Oikea tieto, avoimuus ja puhuminen aiheesta ovat paljon toimivampia ratkaisuja. Haluamme tarjota tukea tähän sekä nuorille että vanhemmille kahdella, keskiviikkona 4.11. järjestettävällä yleisötapahtumalla. Matkustajana omassa elämässä - kertomuksia huumemaailmasta striimataan koulupäivän aikana yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden luokkiin. Huumeitako meidän perheessä?! Ilta ihan tavallisten ylöjärveläisnuorten vanhemmille on kaikkien kiinnostuneiden seurattavissa niin ikään etänä klo 18-20.

Nämä tilaisuudet ovat osa valtakunnallista ehkäisevänpäihdetyön viikkoa, jonka teemana on tänä vuonna kannabis. Molemmat tilaisuudet järjestää Ylöjärven kaupungin ehkäisevän päihdetyön ryhmä yhteistyössä Ylöjärven lukion, Tredun, Tampereen seudun työväenopiston ja Ylöjärven MLL:n kanssa. Sisällöstä vastaavat mm. kokemusasiantuntijat Youth Against Drugs ry:stä ja Kondis ry:stä.

Vaikka nuorten päihteiden käyttö huolestuttaa, Ylöjärven tilanteessa on myös myönteisiä puolia. Huolta herättävää päihteiden tai tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä on kokonaisuudessaan entistä vähemmän niin yläkoululaisten, lukiolaisten kuin ammattikoululaisten keskuudessa. Ikäistensä kannabiksen polttamisen hyväksyy tässä kaupungissa yhä harvempi nuori.

Puhuminen tai kiinnostus päihteitä kohtaan ei aina tarkoita, että nuori käyttäisi tai haluaisi käyttää niitä. Vanhempien vaikeneminen ei poista huumeita nuorten todellisuudesta, mutta reilu puhe aiheesta voi auttaa heitä tekemään parempia valintoja.


Anna Koski

Hyvinvointikoordinaattori, Ylöjärven kaupunki

Anna Koski toimi Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattorina 2019-2021. Koulutukseltaan Anna on terveystieteiden maisteri ja sairaanhoitaja (AMK). Hyvinvoinnin edistämisen lisäksi hänen aiempi uransa on keskittynyt mm. ihmisten johtamisen ja työyhteisöjen kehittämiseen.

Kommentit