Yhdistysten ja seurojen loikka digiaikaan

Tympäännytkö toisinaan siihen, että niin moni asia täytyy etsiä ja tehdä itse netissä? Entä oletko joskus yllättynyt myönteisesti siitä, mitä kaikkea sieltä löytyy? Kyse on digitalisaatiosta, ilmiöstä jossa yhä useampi arjen toiminto ja palvelu siirtyy sähköiseen muotoon ja internettiin.

Korona-aika on korostanut digiympäristöjen merkitystä entisestään paitsi kuntalaisten, myös esimerkiksi yhdistysten, seurojen ja vapaaehtoisten arjessa. Niiden tuttua, kasvotusten tapahtuvaa toimintaa ja kohtaamista on pitänyt rajata, tiukimmissa pandemian vaiheissa jopa keskeyttää. 

Samaan aikaan kansalaistoiminnan rooli ihmisten hyvinvoinnin rakentajana on yhä tärkeämpi asia. Virtuaalisen osallistumisen ja yhdessäolon tultua monelle tavaksi fyysisen tapaamisen ja tekemisen rinnalle, paine digitaalisuuteen kolmannen sektorin toiminnassa on kasvanut. On tärkeää mennä sinne, missä ihmiset ovat.

Muille kuin älypuhelin kädessään syntyneille diginatiiveille tämä voi kuulostaa vaativalta. Tarkemmin ajatellen digitalisaatio ei kuitenkaan ole pelkästään vaatimus. Se tarjoaa samalla uusia mahdollisuuksia, toiminnan muotoja ja ympäristöjä meille jokaiselle.

Tätä taustaa vasten yhdistys- ja seuratoimijoiden digiloikka oli perusteltu valinta vuoden 2020 Kumppanuusfoorumin teemaksi. Toista kertaa pidetty vuosittainen järjestöjen ja kaupungin yhteistyötapaaminen kokosi 24.9. valtuustosaliin noin 40 paikallista maskein ja turvallisuusohjeistuksin varustettua seura- ja yhdistysaktiivia.

Kumppanuusfoorumin ohjelmassa pääroolin saivat uunituore Ylöjärven järjestöyhteistyön ohje, uudistuneet kaupungin nettisivut, jotka on laadittu mm. järjestötoimijoita ajatellen, niin ikään uudistunut Vapaaehtoistyö.fi-palvelin sekä Lähellä.fi-palvelin.

Maininnan ansaitsee myös PiDiKe-hanke, jossa kootaan digitukea antavien tahojen verkostoa Pirkanmaalle. Digituella tarkoitetaan sähköisten palveluiden ja laitteiden käytön opastamista ja neuvontaa. PiDiKe-verkoston tarjoama apu voi olla ratkaiseva silloin, kun netti alkaa tympäännyttää ja tuntuu, etteivät omat taidot riitä digimaailmassa toimimiseen.

Kuntalaisen tai järjestön ei onneksi tarvitse tehdä digiloikkaa yksin.


Anna Koski

Hyvinvointikoordinaattori, Ylöjärven kaupunki


Kommentit