Kuntavaikuttamisesta toivonkipinöitä nuorille

”Jättityöttömyys uhkaa!” ”Ennätysmäärä eroja todettu koronan aikaan!” ”Mielenterveysongelmat lisääntyvät!”

Tämäkö on nyt sitten minun ja muiden nuorten tulevaisuus? Valmistunko lukiosta maailmaan, jossa unelmiin ei kannata uskoa, koska maailmantalous on heikossa jamassa ja sairastun todennäköisesti masennukseen?

Voi olla, että sairastun mielenterveysongelmiin ja talous tulee olemaan polvillaan jonkin aikaa, mutta unelmiani en ole valmis uhraamaan edes koronan takia. Samaa mieltä ovat todennäköisesti monet muutkin. Siksi toivoisin, että mässäilevien tulevaisuusskenaarioiden rinnalle luotaisiin toivoa ja valoa tunnelin päähän - muuallekin kuin KELA:n asiakasjonojen päähän. Tarvitsemme ehdottomasti valoisampia tulevaisuusskenaarioita, jotka motivoivat uskomaan parempaan.

Monet aikuiset ovat selättäneet jo 1990-luvun laman, mutta nuorille koronan kaltainen tilanne on täysin uusi. Epävarmuus tulevaisuudesta voi muuttaa esimerkiksi opiskelu- ja ammatinvalintasuunnitelmia. Nuorten ei pidä tässäkään tilanteessa tyytyä vähempään kuin unelmiensa tavoitteluun, vaikka tulevaisuus tuntuu epävarmemmalta kuin koskaan. Nuoret tarvitsevat kipeästi toivoa, sillä juuri toivon kipinä silmissä tästäkin kriisistä päästään ylitse.

Nuoret tulevat jatkamaan siitä, mihin nykyiset päättäjät jättävät yhteiskuntamme. Päätöksiä pitää tehdä kauaskantoisesti, jotta nuorilla on halua ja tahtoa rakentaa jatkossakin yhä parempaa yhteiskuntaa. Esimerkiksi ilmastonmuutos on seuraava iso kriisi, joka värittää tulevaisuuttamme. Nykyisten päätösten pitää torjua myös ilmastokriisiä, sillä muuten teemme jälkipolvillemme anteeksiantamattoman karhunpalveluksen.

Mitä enemmän nuoria osallistetaan politiikkaan, sitä enemmän nuoret pystyvät luottamaan parempaan huomiseen. Nuorilla on raikkaita ideoita uuden rakentamiseen, ja juuri raikkaita ideoita tarvitsemme kipeästi. On selvää, ettemme voi jatkaa samalla tavalla kuin aikaisemminkin, sillä maapallon kantokyky ei kestä sitä.  Nuorisovaltuustolla on paljon annettavaa kuntapäätöksenteossa, joten päättäjät – kääntykää nuorten puoleen! Nuorisovaltuustolle voi esimerkiksi lähettää lausuntopyyntöjä koskien uusia päätösehdotuksia.

Vaikka klisee ”Nuorissa on voimaa!” on jo hieman käytetty, se pitää edelleen paikkaansa. On tärkeää, että nuoriin saadaan uskoa ja luottoa siihen, että tulevaisuus kantaa jatkossakin. Unelmat ovat edelleen sallittuja, jopa vaadittuja. Ilman toivoa mielenterveysongelmat todellakin lisääntyvät, erot repivät rakkaussuhteet rikki ja vähintäänkin henkinen lamaannus uhkaa. 

Tätä tulevaisuutta vastaan olen halukas taistelemaan, joten oletko sinäkin?


Henna Männistö

Ylöjärven kaupungin nuorisovaltuuston sihteeri

Henna Männistö toimii Ylöjärven kaupungin nuorisovaltuuston sihteerinä. 

Henna kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen yhtenäiskoulun lukiosta keväällä 2020 ja aikoo viettää välivuottaan ulkomailla.


Kommentit