Eläköön uteliaisuus!


Uutta vuosikymmentä on eletty vasta pari kuukautta. Mitähän sen aikana tulee vielä tapahtumaan? Hirvittääkö tulevaisuus sinua vai tekeekö se uteliaaksi? Kannattaa valita puolensa - sillä on nimittäin enemmän merkitystä kuin uskotkaan.

Sekä elämää kokeneet vanhukset että eri tieteenalojen tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että kannattaa valita uteliaisuus. Se kun lisää onnellisuutta, tyytyväisyyttä ja merkityksen tunnetta. Hyvät vaikutukset ulottuvat terveyteen, älykkyyteen ja ihmissuhteisiin.

Mutta mitä uteliaisuus on? Nuoret kertovat videolla ”Haluu tietää lisää, kiinnostuu.” Videolla myös vinkkejä uteliaisuuden ruokkimiseen.

Satavuotiaat eivät vinkkejä tarvitse - he antavat niitä itse. Hämeenlinnalainen Helvi Frick kertoo, mikä on hänen hyvän vointinsa ja elämänilonsa salaisuus:
”Kiinnostu! Innostu! - Olen utelias. Ehkä siksi olen pysynyt henkisesti näin hyvässä kunnossa. Minua kiinnostaa ihan kaikki: ihmiset, tiede, taide, urheilu. Joka aamu tyttäreni soittaa ja pitää minulle ulkomaan uutiskatsauksen. Kimi Räikkösestä olen niin innostunut, että tilasin maksullisen urheilukanavan, jotta voin katsoa formulakisat suorana. Kalenterini on yhä koko ajan täynnä. Maailma on minusta niin kiinnostava paikka ja elämä niin hauskaa.”

Valkeakoskelainen satavuotias Arvi Hämäläinen puolestaan vinkkaa nauttimaan nuoruudesta:
”Kun tulet satavuotiaaksi, elämä muuttuu jotenkin painavammaksi. Aivotkin alkavat toimia vasta iltapäivällä kolmen jälkeen.”
Mutta myös: ”Vaikka häviäisit shakkikoneelle joka pelin, pelaa silti. Itse pelaan kaksi ottelua päivässä. Häviän aina mutta hanttiin pistän. Se tekee aivoille hyvää.”

Utelias haluaa tietää, mitä nurkan takaa löytyy. Tehdäänkö tällä vuosikymmenellä ensimmäinen miehitetty Mars-lento? Entä löytyykö muilta planeetoilta elämää? Miten oman pihan kasvit menestyvät? Mahdollisten mielenkiinnon kohteiden määrä on rajaton.

Kirjasto on uteliaan taivas. On elämys pelkästään kuljeskella hyllyjen välissä ja katsella, mitä kaikkea on tutkittu, mistä kirjoitettu tarinoita, runoja, lauluja tai tehty elokuvia. Hyllyt ovat pullollaan ihmeitä. Niitä saa myös kantaa kotiin niin paljon kuin haluaa. Eikä kukaan kysy, tutkitko tosiaan taidekirjan kannesta kanteen vai saitko elämyksen yhdestä ainoasta kuvasta tai eri kuvien värikylläisyydestä.

Itseäni on aina viehättänyt kirjastojen tasapuolisuuden idea: kaikki jokaisen ulottuvilla varallisuuteen katsomatta. Jokainen ihminen tarpeineen on yhtä tärkeä. Tietoa, musiikkia, tarinoita, huumoria, aineksia omannäköiseen elämään. Omaan hyvinvointiin.


Liisa Nikkilä
kirjastotoimenjohtajaYlöjärven kaupunki

Liisa Nikkilä on Ylöjärven kirjastotoimenjohtaja. Tehtävänä on kirjastotyön hallinnointi, suunnittelu ja kehittäminen. Eli taustatyö elämysten ja tietämisen tarjoamiseksi kaupunkilaisille sekä kiinteissä kirjastoissa että verkossa. Koulutukseltaan Liisa on filosofian maisteri.

Kommentit