Ylöjärven eskarilaisten kanssa hyvinvoinnin äärellä


Lapsena rakastin Minttu-kirjojen maailmaa. Perusarkea, joka rikkoontui sopivasti kesänvietossa mummulassa päiväunilla puun alla, Mintun isän tullessa kotiovesta sisään pitsalaatikoiden kanssa perheensä yllättäen tai hurjistuneen Mintun karatessa kotoa kerrostalonaapurin luo. Kirjoissa hyväntahtoiset ja lapsentahtiset aikuiset selvittivät arjen pulmalliset tilanteet rauhallisella viisaudella ja lapsen tunteet hyväksyen, lapsesta ilahtuen.

Lapsesta ilahtuvat aikuiset ovat jokaisen lapsen perusoikeus. Tämän lisäksi pitkäkestoiset, lapsesta ilahtuvat ihmissuhteet ovat syvästi kasvattavia, korjaavia ja jopa koko elämänkaaren kannalta merkityksellisiä. Hyväksyntä ja välittäminen ovat ihmeellinen peili: muistamme meidät lämpimästi ja kannustavasti kohdanneet ihmiset kiitollisina läpi elämämme.

Pitkät päivät esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen ympäristöissä haastavat lasta. Vaaditaan odottamista, reippautta, kuuntelemista ja kykyä selvitä erilaisista tilanteista ja niiden herättämistä tunteista. Aikuista peilipintaa tarvitaan.

Alkaneella matkallani Ylöjärven kaupungin esiopetuksen hyvinvointipedagogina olen saanut kuluneen tammikuun ajan kuulla lasten kertomuksia omasta hyvinvoinnistaan eskariarjessaan ja elämässään. Olen myös seurannut vaikuttuneena lapsiryhmissä käytössä olevia yhteisöllisyyden ja kaveruuden tukemisen keinoja. Eräässä eskarissa lapset esittelivät minulle lasipurkin, joka oli täynnä kimaltavia onnistumisen kiviä. Sain kuulla seikkaperäisen selostuksen hyvistä teoista, joilla purkki saataisiin täyteen, ja sitten pidettäisiin onnistumisen juhlat! Sopivasti rikkoutuva perusarki oli voimallisesti läsnä. 

Mutalan eskarissa lapsilta kerätyistä hyvinvointiajatuksista syntyi Mutalan hyvät päivät -rap, jonka sanoma kiteytyy sen viimeiseen lauseeseen: ”Lopuksi tärkein tulla vois, ettei kukaan yksin ois!”  Lapset tuntuvat tietävän hyvin selvästi, mistä hyvä elämä koostuu. Kuulemmeko me heitä?

Mitäs jos lapsille suunnattujen vaatimusten sijaan kokoontuisimme ringiksi lasten ympärille, aikuisten hyväksi hyrinäksi, joka kertoisi lapsille, miten paljon iloa he tuovat meidän aikuisten elämään? Voi miten kivaa teidän kanssanne on! Olette ihania ja niin tärkeitä meille! 

Eräs tunnettu, ihmissuhteiden hankaluudesta kertova aforismi toteaa, että ”lähelle voi olla pitkä matka”. Lasten kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Lapset ratkaisevat läheisyyden ja välittämisen haasteen joka hetki pelkällä olemassaolollaan.


Johanna Vainio
Hyvinvointipedagogi, Hyvinvoiva koululainen - hanke
Ylöjärven kaupunki


  Johanna Vainio (KM, VO) on Ylöjärven kaupungin esiopetuksenhyvinvointipedagogi, jonka työ liittyy kaupungissa meneillään olevaan Hyvinvoiva koululainen -hankkeeseen.

Kommentit