Matalan kynnyksen palveluita Suomen ensimmäiseltä terveyskioskilta


Keväällä juhlittiin Ylöjärven Terveyskioskin kymmenvuotista taivalta. Suomen ensimmäinen terveyskioski perustettiin kauppakeskus Eloon 2009, ja siitä lähtien sen ovet ovat olleet auki kaikille vauvasta vaariin myös virka-ajan ulkopuolella.

Terveydenhoitajan luo voi poiketa minkä tahansa mielessä pyörivän terveysasian kanssa. Meillä voi saada terveys- ja elintapaneuvontaa, terveysriskikartoituksia, rokotuksia, pieniä sairaanhoidollisia toimenpiteitä kuten lääkepistoksia, ompeleiden poistoja ja hoidon tarpeen arviointia sekä palveluneuvontaa.

Talven lähestyessä ajankohtainen palvelumme on kausi-influenssarokotukset. Rokotuksen voi hakea meiltä jokainen Ylöjärven terveyskeskuksen palveluihin oikeutettu. Samalla on oiva hetki arvioida oma pneumokokkirokotteen tarve. Rokotereseptipyynnötkin onnistuvat meillä. Ylöjärvellä influenssarokotteen saaminen ei jää kiinni rokotepäivien sopimattomuudesta. Meillä rokotetaan myös lauantaisin.

Terveellisten elintapojen muuttaminen osaksi elämäntapaa ja etenkin niiden ylläpitäminen ei ole aina helppoa. Mutta me voimme auttaa toinen toisiamme. Tänä syksynä haluamme panostaa entistä vahvemmin ylöjärveläisten terveellisten elintapojen lisäämiseen.

Hankimme terveyskioskille kehonkoostumismittarin tukemaan elintapamuutosten tekijöitä. Verensokerin, verenpaineen, painoindeksin ja kokonaiskolesterolin mittaaminen meillä on edelleen mahdollista. Kehonkoostumusmittaus maksaa 5€ ja elintapaneuvontavastaanotolla kävijöille mittaus tehdään maksutta. Muita aikoja terveyskioskille ei tarvitse varata, mutta elintapaneuvontavastaanottoa varten on hyvä sopia aika.

Yhteistyössä on voimaa ja me haluammekin haastaa kaupunkilaisia käynnistämään kanssamme elintapamuutoksia tekevien vertaistoimintaa. Terveyskioskilta voimme tarjota esimerkiksi markkinointiapua ryhmän kokoamisessa, tilan keskustelutapaamisille, terveysmittausmahdollisuudet ja ammattilaisen tulosten tulkintaan, tukea ryhmätoiminnan suunnittelulle sekä resurssien puitteissa hoitajan osallistumaan ryhmätapaamisiin. Yksi vertaisryhmä on tänä syksynä aloittanutkin toimintansa.

Jos haluat muutosta hyvinvoinnissasi, ota yhteyttä ja pohditaan yhdessä, miten voit onnistua. Piipahda kioskille tai ota meihin yhteyttä sähköisesti terveys-CHAT:issä www.ylojarvi.fi/terveys/terveyskioski keskiviikkoisin klo 13-15,  sähköpostitse terveyskioski@ylojarvi.fi tai Facebookissa www.facebook.com - Ylöjärven terveyskioski. Terveydenhoitaja on terveyskioskilla maanantaista torstaihin klo 9-18, perjantaisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-15.

Terveyskioskin ovet ovat edelleen auki kaikille.

Laura Tyyskänen
Vastaava terveydenhoitaja, Ylöjärven kaupunki


Laura Tyyskänen toimii Ylöjärven Terveyskioskin vastaavana terveydenhoitajana. Tehtäviin kuuluu terveyskioskin perustyö ja hallinnointi sekä terveysneuvonnan kehittäminen. Keskeisintä Lauran työssä on tukea terveyskioskikävijöiden itsehoidon tietotaitoja ja toimia ylöjärveläisten hyvinvointia lisäävästi yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Koulutukseltaan Laura on terveydenhoitaja.

Kommentit