Ensimmäiset 100 päivää hyvinvointikoordinaattorina


Hieman laskutavasta riippuen takanani on noin 100 päivää hyvinvointikoordinaattorin työtä. Päivät ovat olleet täysiä ja opittavaa kukkuroillaan, sillä sekä kunta työpaikkana että Ylöjärvi elinympäristönä ovat minulle uusia asioita.

Oman lisänsä alkutunnelmiin on tuonut se seikka, että hyvinvointikoordinaattorin toiminta on uutta myös monelle muulle - sain aloittaa ensimmäisenä tässä toimessa. Vaikka lainsäädäntö ja muut viitekehykset määrittelevät työn lähtökohtia, alussa on ollut tärkeää muotoilla työnkuvani sisältöä ja kertoa siitä eteenpäin.

Ylöjärvellä hyvinvointikoordinaattori on kaupungin keskushallinnossa toimiva hyvinvoinnin kehittämisen asiantuntija. Koska tehtävä sijoittuu strategiselle tasolle, se ei näy suoraan asukkaille esimerkiksi uutena palvelumuotona. Avainsanat ovat monialaisuus ja poikkihallinnollisuus - koko kaupungin eri toimialoilla ja sektoreilla tehtävä työ ja niiden yhdistäminen. Ja vielä laajemmin yhteistyö eri kuntien ja alueiden kesken. Vaikka tämän kokonaisuuden koordinointi on itsenäistä ja joskus vähän yksinäistäkin työtä, kumppaneita on siis pilvin pimein.

Ymmärtääkseni paikallista hyvinvoinnin- ja terveydenedistämistyön (tuttavallisemmin hyte-työn) kokonaisuutta, eri toimialojen toimintaan perehtyminen on välttämätöntä ja samalla antoisaa. On ollut mahtavaa saada oppia esimerkiksi kaavoituksesta, varhaiskasvatuksesta ja ennaltaehkäisevästä terveyskioskitoiminnasta - niin moni toiminto on yhteydessä asukkaiden elämänlaatuun. Niihin perehtyminen on avannut silmäni sille, miten hyviä tekijöitä, puitteita ja palveluita Ylöjärvellä on saatavilla.

Ylöjärven maantieteellinen ulottuvuus ja moninaisuus on myös perehtymistä vaativa asia. Se ei avaudu ainoastaan oman työpöydän äärestä kaupungintalolta käsin. Hyödynsinkin rauhallisempaa kesäaikaa kartoittamalla Kurun ja Viljakkalan ympäristöjä. Aiemmin vain eteläisen Ylöjärven ja Takamaan seuduille (terveiset Aava-kummitytölle!) rajoittunut paikallistuntemukseni on tämän myötä laajentunut jo huomattavasti.

Kaupungin työntekijöiden ja asukkaiden itsensä lisäksi paikallista hyvinvointia ovat rakentamassa muun muassa päättäjät, vapaaehtoiset, järjestötoimijat, seurakunta ja elinkeinoelämä. Siinäpä puhdetta ulkopaikkakuntalaiselle hyvinvointikoordinaattoreille näihin kaikkiin tutustuessa. Minusta onkin kehkeytynyt eräänlainen ammattituppautuja, joka on kiinnostunut kaikista, tarjoutuu mielellään juttusille ja mukaan erilaisiin kokouksiin työnkuvaansa ja yhteistyön mahdollisuuksia hahmottaakseen.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on suuri, lähestulkoon koko kaupungin kokoinen kakku. Olen iloinen, että saan olla työkseni tarjoilemassa sitä ja jatkokehittää sen koostumusta yhä paremmin ylöjärveläisten tarpeisiin ja toiveisiin sopivaksi. Tästä kakusta riittää kaikille.

Anna Koski
Hyvinvointikoordinaattori, Ylöjärven kaupunki

Anna Koski toimi Ylöjärven kaupungin hyvinvointikoordinaattorina 2019-2021. Koulutukseltaan Anna on terveystieteiden maisteri ja sairaanhoitaja (AMK). Hyvinvoinnin edistämisen lisäksi hänen aiempi uransa on keskittynyt mm. ihmisten johtamisen ja työyhteisöjen kehittämiseen.

Kommentit